Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Και η Ελλάδα στο κόκκινο

Και η Ελλάδα στο κόκκινο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά έκανε λόγο για «επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα της πρώτης φάσης». Το δεύτερο κύμα της πανδημίας «παίζει ύπουλα» και αυτό φαίνεται από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η οποία καταγράφεται παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Πολλές χώρες βρίσκονται ήδη στο κόκκινο και λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν την διασπορά της νόσου. Η Ουαλία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες, στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια κλείνουν τα μεσάνυκτα, στην Βόρεια Ιρλανδία έκλεισαν σχολεία και εστίαση, η Ιταλία επεκτείνει την τηλεργασία και θέτει νέους περιορισμούς στην εστίαση και η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για 4 εβδομάδες.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τηλεργασία, τοπικά lockdown, περιορισμοί στα ωράρια και την πληρότητα εστιατορίων και μπαρ είναι τα βασικά μέτρα που επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις στις χώρες των οποίων καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται και στην Ελλάδα. Επομένως, η συζήτηση περί αδυναμίας διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι άτοπη.

Όλος ο κόσμος βρίσκεται εδώ και μήνες υπό την απειλή ενός άγνωστου εχθρού, ο οποίος αλλάζει συνεχώς «συμπεριφορά» και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να τον κατανοήσει και να προλάβει τις επόμενες κινήσεις του. Δεν είναι εύκολο. Το γεγονός αυτό, καθιστά ακόμη πιο δύσκολες και τις προσπάθειες για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Η Ελλάδα μπαίνει και αυτή στο κόκκινο και οι αρμόδιοι φορείς λαμβάνουν όλα τα έκτακτα μέτρα στις περιοχές που εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Γίνονται όσα πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του ΕΣΥ; Ενδεχομένως να μπορούν και να πρέπει να γίνουν περισσότερα. Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες έκλεισαν ήδη τρύπες δεκαετιών. Και αυτές οι τρύπες θα πρέπει να παραμείνουν κλειστές και μετά την πανδημία, αλλιώς θα χαθεί η ύστατη ευκαιρία του Συστήματος να ορθοποδήσει και να είναι πιο δυνατό και έτοιμο σε ενδεχόμενες μελλοντικές «επιθέσεις».

Δεν είναι ώρα να μιλάμε για αποτυχία και, κυρίως, είναι αδιανόητο και ανήθικο να ευχόμαστε την αποτυχία για να αποκομίσουμε κομματικά οφέλη. Είναι η ώρα να δώσει ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό, από τη θέση του, το αξίωμά του, για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την τόσο κρίσιμη φάση.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Μίνι lockdown σε Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα – Παράταση των μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, ενώ παρατείνεται η …