Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Θα αντέξει το ΕΣΥ το δεύτερο κύμα;

Θα αντέξει το ΕΣΥ το δεύτερο κύμα;

Εδώ και πολλά χρόνια στηρίζαμε την δημόσια υγεία στο φιλότιμο των γιατρών, των νοσηλευτών και γενικά όλων των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Όλες οι κυβερνήσεις αναγνώριζαν τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του Συστήματος, ωστόσο ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις έγιναν για να του δώσουν μία ανάσα ζωής.

Το «παιχνίδι» των προσλήψεων παίχτηκε άπειρες φορές την τελευταία δεκαετία. Χιλιάδες θέσεις προκηρύσσονταν προεκλογικά, λίγοι περνούσαν τελικά την πόρτα του ΕΣΥ, πολλοί αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης και κάπως έτσι συνεχίσαμε να στηριζόμαστε στο φιλότιμο και στη βοήθεια του Θεού.

Η πανδημία μάς ταρακούνησε και όλα τα βλέμματα στράφηκαν με αγωνία στα δημόσια νοσοκομεία. Θα αντέξει το ΕΣΥ; Αρκεί το φιλότιμο; Το ΕΣΥ άντεξε και αντέχει και σ’ αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει το προσωπικό, αλλά και οι άμεσες παρεμβάσεις που έγιναν για τη ενίσχυση των ΜΕΘ και του ανθρώπινου δυναμικού.

Η διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας πήγε απρόσμενα καλά. Το δεύτερο κύμα έχει πιο απειλητικές διαθέσεις, που σε συνδυασμό με την χαλάρωση, αλλά και την κόπωση των πολιτών από την συνεχή επιβολή μέτρων και περιορισμών, κάνει τα πράγματα να δείχνουν πιο ζόρικα. Θα αντέξουμε το δεύτερο κύμα;

Η δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, η ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα παίξει πλέον πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των κρουσμάτων αλλά και στην «ανακούφιση» του ΕΣΥ, είναι κάποια πολύ θετικά δείγματα. Σε αυτή τη φάση πρέπει να μπουν στην μάχη όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη αυτή φάση και την επέλαση του χειμώνα.

Και τα Κέντρα Υγείας, όμως, μετρούν «ανοιχτές πληγές» από την αδιαφορία που έδειξαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών. Σε πολλά από αυτά καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, γεγονός το οποίο θα δυσκολέψει τα πράγματα, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι θα κληθούν να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο και επιπλέον αρμοδιότητες.

Μπορούν μέσα σε λίγους μήνες να κλείσουν πληγές ετών; Όχι, δεν μπορούν. Άρχισε όμως μια πρώτη προσπάθεια «θεραπείας» του ΕΣΥ, έστω και βιαίως επιβεβλημένη από τα γεγονότα. Η πανδημία υπερανέδειξε όσα δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσα χρειάζεται να γίνουν από εδώ και πέρα.

Με το φιλότιμο, τις σωστές πολιτικές αποφάσεις και παρεμβάσεις, αλλά και με την ατομική υπευθυνότητα σταθερά στην πρώτη γραμμή, μπορούμε να ξαναβγούμε νικητές.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι, 343 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 835, εκ …