Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Θάνος Πλεύρης: Τι είπε για επικουρικές συμβάσεις, οδοντιατρεία και μονοκλωνικά αντισώματα

Θάνος Πλεύρης: Τι είπε για επικουρικές συμβάσεις, οδοντιατρεία και μονοκλωνικά αντισώματα

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν σαφείς ανακοινώσειςγια το θέμα της ανανέωσης των επικουρικών συμβάσεων, όπως ξεκαθάρισε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Να ξέρουν όμως ότι όλοι όσοι υπηρετούν στο σύστημα με επικουρικές συμβάσεις, θα ανανεωθούν”, είπε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ακριβής χρόνος θα καθοριστεί σε λίγες ημέρες.

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα βγει και η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών και των 910 λοιπού προσωπικού. Εξετάζουμε να είμαστε και συμβατοί με το ΣτΕ, επειδή αναμένεται να υπάρξει και  μοριοδότηση, διότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όσοι έχουν στηρίξει το σύστημα με επικουρικές σχέσεις όλο αυτό το διάστημα, να είναι  και αυτοί οι οποίοι θα βρεθούν στο σύστημα με μόνιμες θέσεις, είπε. 

Για την υποχρεωτικότητα rapid test στα οδοντιατρεία 

Κάναμε μία συζήτηση με την Επιτροπή. Αρχικά, αποφασίστηκε για όσους πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ό ασθενής, ούτε ο συνοδός, ωστόσο  υπήρξε ένα «κενό» με τα αερολύματα, όταν παράγονται αερολύματα. 

Στην Επιτροπή προχθές, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Δηλαδή η ίδια η Ομοσπονδία των Οδοντιάτρων θα καταλήξει στο ποιες πράξεις είναι  ιδιαιτέρως επικίνδυνες και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει και rapid. Για τις υπόλοιπες  πράξεις δεν θα χρειάζεται rapid test ο εμβολιασμένος.  

Βγήκε το πρακτικό της Επιτροπής που βγαίνει κάθε εβδομάδα. Τώρα δημοσιεύεται, θα δημοσιευτεί η ΚΥΑ για τα μέτρα.  

Δηλαδή, από εδώ και στο εξής θα ισχύει πάντα οι οδοντίατροι να ορίζουν τις πράξεις οι οποίες παράγουν επικινδυνότητα. Γιατί τις ξέρουν καλύτερα και γνωρίζουν καλύτερα πού χρειάζεται rapid, σχολίασε ο υπουργός. 

Για τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα: Όπου κριθεί αναγκαία η χορήγησή τους θα καλύπτεται από το κράτος

Αναφερόμενος στο θέμα των μονκλωνικών αντισωμάτων, τόνισε ότι, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. 

Τον Αύγουστο, πριν από ένα μήνα δηλαδή, υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες γιατί ολοκληρώθηκε η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών, και βλέπουμε ότι σε κάποιες κατηγορίες πράγματι τα μονοκλωνικάαντισώματα μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Η Ελλάδα, λοιπόν, συμμετέχει στο πρόγραμμα. Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πάρα πολύ μικρή και μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την άλλη βδομάδα, θα υπάρχει μια διάταξη έτσι ώστε να μπορεί η χώρα μας, εάν το κρίνει- γιατί προσέξτε, μιλάμε για φάρμακα που δεν έχουν πάρει ακόμα έγκριση, βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο με ολοκληρωμένη μεν την τρίτη φάση, είναι κοντά δηλαδή στην έγκριση- να κάνει εισαγωγή. Η εισαγωγή των μονοκλωνικών θα γίνει αν το κρίνει η Επιτροπή, με πολύ αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα ακριβώς γιατί πρόκειται για ένα τέτοιο φάρμακο.  Και θα κρίνει και σε ποιες περιπτώσεις ασθενών απευθύνεται αυτή θεραπεία. 

Από ό,τι με έχουν ενημερώσει οι ειδικοί, γιατί γιατρός δεν είμαι, δεν απευθύνονται στη φάση που ο ασθενής είναι πλέον διασωληνωμένος αλλά σε πολύ ειδικές κατηγορίες, θα βγουν ακριβώς ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες που μπορούν να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. 

Να είναι ξεκάθαρο, δεν τίθεται θέμα προνομίου. Όπου κριθεί ότι πρέπει να δοθούν μονοκλωνικά, θα δοθούν και θα καλυφθούν αποκλειστικά από το Κράτος. Η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια και όχι με οικονομικά, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Check Also

ΕΟΔΥ: Σε ποια σημεία της χώρας θα γίνονται σήμερα δωρεάν rapid test

Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για τους διαγνωστικούς ελέγχους COVID-19 πραγματοποιείται από το gov.gr, στην …