Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Θάνος Πλεύρης: Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ, στη φαρμακευτική πολιτική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Τι αλλάζει στον ΕΟΠΥΥ, στη φαρμακευτική πολιτική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προγραμματίζονται στον ΕΟΠΥΥ, την φαρμακευτική πολιτική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΕΟΠΥΥ: Γινόμαστε, πλέον, ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων κι όχι των παρόχων

Αναφερόμενος στο θέμα του ΕΟΠΥΥ ο υπουργός τόνισε πως, θα λειτουργήσει ως ένας κανονικός ασφαλιστικός οργανισμός. “Η φιλοσοφία μας είναι ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να παίρνει την καλύτερη δυνατή υπηρεσία. Άρα θα ζητήσουμε από τους παρόχους, υψηλότερου επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες και θα αμείβονται αναλογικά με τον τρόπο των υπηρεσιών που παρέχουν. Εάν, μάλιστα, ο φορέας φθάνει να είναι κάτω από το σημείο της ποιότητας που επιθυμούμε για τον ασφαλισμένο μας, δεν θα συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος δεν θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω χρήματα, αντιθέτως θα έχει πολύ περισσότερες ποιοτικές υπηρεσίες. Γινόμαστε, πλέον, ο ασφαλιστικός φορέας των ασφαλισμένων κι όχι των παρόχων. Η ενίσχυση του προϋπολογισμού ως προς τους ιδιώτες παρόχους θα παραμείνει στα ίδια νούμερα, όπως και τα προηγούμενα έτη. Η λογική μας είναι να γίνει ορθολογιστική διαχείριση των πόρων του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν κατηγορίες υπηρεσιών που πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά και άλλες που δεν χρειάζονται το ποσό που ήδη έχουν. Στόχος μας είναι να μην θίξουμε την υπηρεσία που παρέχεται στους πολίτες ούτε να τους επιβαρύνουμε. Τα βασικά εργαλεία του ΕΟΠΥΥ για να ελέγξει τη δαπάνη είναι ο έλεγχος των υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο και τα ποιοτικά κριτήρια των παρόχων. Έτσι πετυχαίνουμε εξορθολογισμό του φορέα και το κράτος δείχνει εμπιστοσύνη προς τον ασφαλισμένος και τους παρόχους. Στόχος είναι οι αλλαγές λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ να ψηφιστούν εντός του έτους, ώστε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να είναι σε πλήρη λειτουργία το νέο μοντέλο του οργανισμού”.

Φαρμακευτική πολιτική: Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση

“Παρατηρείται στη χώρα μας ότι υπάρχει ακόμη μία μεγάλη κατανάλωση στα ακριβά φάρμακα. Αυτό οφείλεται στη υπερσυνταγογράφηση που συνδυάζεται με την έλλειψη θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι κόφτες για την υπερσυνταγογράφηση και τη δυνατότητα που έχουν ορισμένοι γιατροί να συνταγογραφούν τις ακριβότερες θεραπείες, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές φθηνότερες θεραπείες. Εμείς θέλουμε οι ασθενείς να παίρνουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο – που βάσει ενδείξεων πρέπει να το πάρουν- και οι ασθενείς που μπορούν να λάβουν ένα άλλο φάρμακο που έχει την ίδια θεραπευτική αξία, να λάβουν αυτό”, είπε ο κ. Πλεύρης μιλώντας για το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής. “Μέχρι να έρθουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα ακριβά φάρμακα, θα ζητάμε και φύλλα κατανάλωσης αντιστοίχων φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή ένωση για να δούμε ότι θα βρισκόμαστε πάνω – κάτω στη ίδια κατανάλωση με χώρες υψηλού επιπέδου όσον αφορά στη φαρμακευτική κάλυψη όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία. Η επιθυμία μας είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις να πάρουμε τις εκπτώσεις που πρέπει να έχουμε και όλοι οι Έλληνες πολίτες, να έχουν το φάρμακο το οποίο δικαιούνται”, συμπλήρωσε.

Οι καθυστερήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ΣΔΙΤ

Οι καθυστερήσεις στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οφείλονται στο γεγονός ότι οι έκτακτη συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία δεν επέτρεψε να προχωρήσουν οι αλλαγές στην με τους αναγκαίου ρυθμούς, εξήγησε ο υπουργός.

Και συνέχισε: “Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια, διατηρούμε τις ΤΟΜΥ οι οποίες θα ενισχυθούν. Συνεχίζουμε σε ό,τι έχει γίνει και το συμπληρώνουμε με συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κάτω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν συμβληθεί με οικογενειακό γιατρό, παρότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού υπάρχει εδώ και χρόνια. Έως τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια θα είναι έτοιμο. Επίσης, όπως έγινε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, επιθυμούμε να ξεκινήσουμε και ένα πρόγραμμα πρόληψης του πληθυσμού για βασικά νοσήματα, όπου οι πολίτες θα δέχονται sms, τα οποία θα τους υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις, όπως η μαστογραφία και άλλες. Με το sms θα δίνεται η δυνατότητα παραπομπής του πολίτη σε συγκεκριμένη δομή, δημόσια ή ιδιωτική, προκειμένου να κάνει την αντίστοιχη εξέταση”.

Check Also

Πλεύρης: Σε 10-15 μέρες θα έχουμε εικόνα για την «Όμικρον» – Έχουμε πάρει τα μέτρα μας

Στη νεοεμφανισθείσα μετάλλαξη Όμικρον και στη στάση που κρατάει η χώρα μας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, …