Αρχική / Επικαιρότητα / Θάνατοι από ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ: «Ένοχα» τα προϊόντα ατμίσματος με έλαιο μαριχουάνας

Θάνατοι από ηλεκτρονικό τσιγάρο στις ΗΠΑ: «Ένοχα» τα προϊόντα ατμίσματος με έλαιο μαριχουάνας

Ο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής) επιβεβαιώνει σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου ότι οι περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σχετίζονται με άτμισμα ελαίου μαριχουάνας (THC). Γι’ αυτόν τον λόγο, κάλεσε τους ατμιστές των ΗΠΑ να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα ατμίσματος από τον δρόμο ή τη μαύρη αγορά, να αποφεύγουν τη χρήση ελαίου μαριχουάνας (THC), καθώς και να σταματήσουν να τροποποιούν ή να προσθέτουν ουσίες στα προϊόντα που αγοράζουν στα καταστήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Έλληνα καρδιολόγου και εμπειρογνώμονα σε θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, «από επιδημιολογικής απόψεως, είναι αδύνατο συμβατικά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που κυκλοφορούν για πάνω από 10 χρόνια, χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν σχετιστεί ποτέ με πρόβλημα υγείας, να προκαλούν ξαφνικά οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, κι αυτό να συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ και κυρίως σε νεαρά άτομα. Παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση και ο ακριβής εντοπισμός της αιτίας, η κυριότερη υποψία αφορά τη χρήση ελαίων, λιπαρών ή άλλων ακατάλληλων προς εισπνοή συστατικών στα διαλύματα τετραϋδροκανναβινόλης που κυκλοφορούν κυρίως στη μαύρη αγορά των ΗΠΑ. Τέτοια έλαια δεν χρησιμοποιούνται στα συμβατικά, νόμιμα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη».

Στη σχετική ανακοίνωση Τύπου, ο FDA εξέφρασε την έντονη ανησυχία του γι’ αυτά τα περιστατικά και ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, καθώς και με τους δημόσιους και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας, για να διερευνηθούν το συντομότερο.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλά από τα δείγματα που ελέγχθηκαν από τα κρατικά εργαστήρια και τον FDA, έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα ατμίσματος που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ή THC, την ψυχοτρόπο ουσία της μαριχουάνας). Επιπλέον, στα περισσότερα από αυτά τα δείγματα με ΤΗC, εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα Vitamin Ε acetate. Η Vitamin Ε acetate είναι μια ουσία που υπάρχει σε καταναλωτικά προϊόντα ή σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ως προς τις επιδράσεις της κατά την εισπνοή.

Ενώ ο FDA δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Vitamin E acetate είναι η αιτία της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας, ο Οργανισμός συνιστά να αποφεύγεται η εισπνοή αυτής της ουσίας.

Check Also

126 κρούσματα και ένας ακόμη θάνατος σήμερα

126 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες …