Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η Υγεία ψάχνει την… υγεία της

Η Υγεία ψάχνει την… υγεία της

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Βασίλης Κικίλιας τόνισαν πολλές φορές, από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, ότι στο επίκεντρο της πολιτικής τους θα είναι ο άνθρωπος. Ήδη, μία από τις πρώτες δεσμεύσεις τους παίρνει σάρκα και οστά, με τη χορήγηση νοσοκομειακών ογκολογικών Φαρμάκων Υψηλού Κόστους απευθείας προς τις ιδιωτικές κλινικές, ώστε να σταματήσουν οι ουρές που παρατηρούνταν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η συνεπαγόμενη ταλαιπωρία των ασθενών.

Αυτό είναι ένα μικρό και σημαντικό βήμα. Απαιτούνται, όμως, πολλά ακόμη και μεγαλύτερα ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να πούμε ότι οι Έλληνες έχουν το Εθνικό Σύστημα που δικαιούνται και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα μεγάλα αγκάθια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα το υπουργείο Υγείας είναι πολλά. Και είναι αγκάθια που έχουν… ματώσει πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αγορά.

Το ΕΣΥ θέλει νέα πνοή, θέλει εκσυγχρονισμό, θέλει επαρκή στελέχωση, θέλει σωστούς προϋπολογισμούς. Ράντζα, ελλείψεις προσωπικού και υλικών, ουρές και λίστες αναμονής είναι η κλασική πλέον εικόνα που ζει ο Έλληνας ασθενής στην καθημερινότητά του τα τελευταία χρόνια.

Τα απανωτά λάθη, τα οριζόντια μέτρα και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα του φαρμάκου, είναι ένα ακόμη θέμα που δεν κατάφερε να βρει υγιείς λύσεις στα χρόνια της κρίσης. Και το αποτέλεσμα; Καθυστέρηση στην πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρμακα, αστάθεια στην αγορά, έλλειψη κινήτρων και «μπλόκο», κατά συνέπεια, στις επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μοιάζει πλέον με… ανέκδοτο. Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς τα νομοσχέδια, τις προτάσεις και τις προσπάθειες που έγιναν την τελευταία δεκαετία και ακόμη βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Αυτά είναι μόνο τρία από τα βασικά προβλήματα που αναζητούν άμεση λύση. Προβλήματα που είναι πάντα στις προτεραιότητες κάθε νέας κυβέρνησης. Απλά στην πορεία κάπου χάνονται ανάμεσα στο κυνήγι των δαπανών, στις προσωρινές λύσεις και στη λογική που επιβάλλει να «καθαρίζουμε όσα βλέπει η πεθερά», αφήνοντας τα υπόλοιπα στην… πεθερά του επόμενου υπουργού.

Χρειάζεται εκσυγχρονισμός, υγιές σχέδιο με όραμα και αλλαγή νοοτροπίας. Αν αυτά ικανοποιηθούν έστω και μερικώς από τη νέα κυβέρνηση, τότε ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός θα αποκτήσει νόημα και ουσία.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, της Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου

Check Also

Επιτυχίες και εκκρεμότητες στην Υγεία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο, διαχειρίστηκε μεγάλες και «απρόσκλητες» κρίσεις και βγήκε όχι …