Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η πρώτη «επίθεση» Κικίλια

Η πρώτη «επίθεση» Κικίλια

Και περάσαμε από την «άμυνα» των πρώτων, αναγνωριστικών, μηνών στην πρώτη ουσιαστική «επίθεση» του Βασίλη Κικίλια. Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μία συρραφή τροπολογιών στην ουσία, τέθηκε υπό δημόσια διαβούλευση και επιχειρεί να θέσει κάποιες νέες βάσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της προνοσοκομειακής φροντίδας, του φαρμάκου, αλλά και στο θέμα των αντικαπνιστικών ελέγχων.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο δείγμα είναι θετικό. Συνενώνει ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φροντίδας, δίνει κίνητρα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για επενδύσεις, ώστε να «κερδίσουν» μειωμένο clawback, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε και ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, και κάνει μια πρώτη προσπάθεια για τη βελτίωση τόσο της ταχύτητας όσο και της αποτελεσματικότητας στο θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων. Δεν έχουμε τη μεγάλη ανατροπή, δεν έχουμε αυτό το μέτρο που θα φέρει άμεσες αλλαγές στην κακή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά δεν περιμένουμε θαύματα μέσα σε λίγους μήνες, ούτε και θέλουμε «μαγικές εικόνες», που θα μας θολώσουν προσωρινά μόνο τις κακές αναμνήσεις του παρελθόντος.

Ο Βασίλης Κικίλιας έχει καλές ιδέες στο μυαλό του για τη βελτίωση του ΕΣΥ. Αξιολόγηση κλινικών, αναβάθμιση των ιατρικών συμβουλίων στα νοσοκομεία, κίνητρα για τους εργαζομένους και άλλα πολλά. Ωστόσο, για να προχωρήσουν όλα αυτά, θα πρέπει να προηγηθούν άλλες, «ζόρικες», όπως αποδείχτηκε στο παρελθόν αποφάσεις, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο. Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, για παράδειγμα, για τις οποίες περηφανεύονται οι προηγούμενοι αλλά δεν τις είδε ποτέ κανείς. Η συντήρηση των νοσοκομείων που είναι σχεδόν ετοιμόρροπα και ο πλήρης εξοπλισμός τους σε υλικά και μηχανήματα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι επαρκείς προϋπολογισμοί είναι μόνο μερικά από τα θέματα που χρήζουν άμεσης προσοχής. Να προσθέσουμε σε αυτά και το πολύπαθο θέμα των τιμών στα φάρμακα, την πρόσβαση στην καινοτομία, τον έλεγχο στη συνταγογράφηση; Να τα προσθέσουμε…

Τα ζόρια είναι πολλά και ο δρόμος δύσκολος. Και για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την αποδοτικότητα των εργαζομένων, αλλά και τον βαθμό ικανοποίησης των ασθενών, θα πρέπει να τους παρέχουμε πρώτα αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπή περίθαλψη.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου

Check Also

Σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών με Κυστική Ίνωση, με απόφαση Κικίλια

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τίθεται σε …