Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η πολυγλωσσία εξαντλεί την υπομονή των πολιτών

Η πολυγλωσσία εξαντλεί την υπομονή των πολιτών

Οι πολίτες είναι στα όριά τους. Η κόπωση από τα απανωτά μέτρα, τα συνεχόμενα lockdown μέσα στα lockdown, η οικονομική πίεση και η αβεβαιότητα για το αύριο δυναμιτίζουν μέρα με την μέρα την ατμόσφαιρα.

Είναι τα μικρά παιδιά που χάνουν το σχολείο, το παιχνίδι με τους φίλους τους. Είναι οι νέοι που χάνουν τη φοιτητική τους ζωή, τη συναναστροφή με τις παρέες τους. Είναι αυτοί που νιώθουν ότι «μπλοκάρονται» οι επιθυμίες τους για νέα και δημιουργικά ξεκινήματα. Είναι και οι ηλικιωμένοι που θέλουν όσο χρόνο τους έχει απομείνει να τον περάσουν με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Δεν είναι λαϊκισμός όλα αυτά. Είναι συναισθήματα, είναι φόβος, είναι απόγνωση, είναι μοναξιά, είναι ένα μεγάλο stop που μπαίνει στις ανάγκες και τα θέλω όλων των ηλικιακών ομάδων.

Παρόλα αυτά, όλοι συνεργάστηκαν, τήρησαν πιστά τα μέτρα και αυτό μάλιστα ήταν κάτι που ξένισε όχι μόνο τις άλλες χώρες, αλλά ακόμη κι εμάς τους ίδιους. Τόση πειθαρχία και συνέπεια οι Έλληνες; Ναι, για το κοινό καλό γινόμαστε ένα. Όμως, όταν η κρίση είναι συνεχής και ανατρεπτική, όταν από τη μία μέρα στην άλλη αλλάζουν τα πάντα και πολλές φορές το φως στην άκρη του τούνελ αναβοσβήνει παίζοντας με τις αντοχές μας, τα πράγματα ζορίζουν και η διαχείριση της κρίσης απαιτεί πλέον «χειρουργικούς χειρισμούς» σε όλα τα επίπεδα.

Κανέναν δεν εξυπηρετεί η πολυγλωσσία. Η «παρέλαση» υπουργών και άλλων πολιτικών στελεχών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ανακοίνωση σεναρίων ως προς το τι θα ανοίξει, τι θα κλείσει, πότε θα κάνουμε Πάσχα, αν θα πάμε διακοπές, πόσο απειλητικό θα είναι το τρίτο κύμα της πανδημίας, δεν βοηθούν την κατάσταση. Αντιθέτως, «τορπιλίζουν» τις αντοχές και τον πλέον υπομονετικών, που χάνονται ανάμεσα σε θεωρίες, ευσεβείς πόθους, αλλά και τους «κιτρινισμούς» της αντιπολίτευσης.

Οι αποφάσεις στην παρούσα φάση πρέπει να είναι δυναμικές, ομόφωνες και ξεκάθαρες. Πιο επικίνδυνη πολιτικά και οικονομικά είναι η ασάφεια και η αναποφασιστικότητα σε σχέση με τη λήψη πολύ σκληρών μέτρων μέχρι να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι οι εμβολιασμοί θα δώσουν ένα τέλος στην κρίση και έχει ζητήσει από την κυβέρνησή του σοβαρό λόγο και έργα, ώστε να φτάσουμε στην έξοδο χωρίς επιπλέον απώλειες σε όλα τα επίπεδα.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Β. Κικίλιας: Παράταση 20 ημερών στην επίταξη των γιατρών – Με τα αποθέματα των εμβολίων της Astrazeneca θα εμβολιαστούν οι 30άρηδες

Για ακόμη 20 ημέρες παρατείνεται η επίταξη των ιδιωτών ιατρών όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο …