Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Η πανδημία και η δική μας επανάσταση

Η πανδημία και η δική μας επανάσταση

Γιορτάσαμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, κλείσαμε ένα χρόνο και κάτι από την έναρξη της πανδημίας και βαδίζουμε προς το δεύτερο «διαφορετικό Πάσχα». Από το 1821 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Από το πρώτο Πάσχα με τον αόρατο εχθρό πάνω από το κεφάλι μας μέχρι σήμερα, τι έχει αλλάξει; Πάρα πολλά. Χάσαμε χιλιάδες συνανθρώπους μας, χάθηκαν δουλειές, χάθηκε η ανεμελιά της βαρετής πολλές φορές καθημερινότητάς μας, χάθηκε ένας χρόνος και κάτι από τη ζωή μας.

Τι έμεινε ίδιο; Η αγωνία, ο φόβος, η κρισιμότητα της κατάστασης, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η οικονομική αβεβαιότητα, οι περιορισμοί και τα μέτρα προστασίας, αλλά και η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα, η τελευταία γίνεται όλο και πιο έντονη όσο περνάνε οι μέρες, γιατί η κόπωση είναι μεγάλη, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει βαρύ και οι όποιες ελπίδες για ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων εξανεμίζονται κατά την ανακοίνωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

«Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση, στέλνοντας sms για να βγούμε από το σπίτι», σχολίασαν πολλοί, κάνοντας λόγο για στέρηση της ελευθερίας εν καιρώ πανδημίας. Ένα σχόλιο «πιασάρικο» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτό φάνηκε από την απήχηση και τα σχόλια που δέχτηκαν ανάλογες απόψεις. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως οι περιορισμοί που υφίστανται στην παρούσα φάση, δεν έχουν ως στόχο να μας περιορίσουν τις βασικές ελευθερίες, αλλά να μας προστατέψουν, ώστε μόλις τελειώσει όλο αυτό, να είμαστε όλοι πραγματικά ελεύθεροι και ασφαλείς από τον κορονοϊό.

Δεν είναι επανάσταση η καταστρατήγηση των μέτρων, η αδιαφορία, η μαγκιά. Αυτή τη στιγμή, η πραγματική επανάσταση είναι η υπεύθυνη στάση, ο σεβασμός των συνανθρώπων μας και η αμυντική στάση απέναντι στην πανδημία, μέχρι να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και να «αρχίσουν την επίθεση». Αυτό είναι το μοναδικό μας όπλο και από τα εμβόλια αρχίζει η δική μας «επανάσταση».

Πολίτες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να προσφέρει τα μέγιστα για την ηρωική μας έξοδο από την κρίση αυτή.

Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Το έδειξε πολλές φορές αυτό η ιστορία. Και πρέπει να το αποδείξουμε και τώρα. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στους γονείς, στα παιδιά μας.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Άμεση η ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αναγνωρίζει τα σημαντικά επιτεύγματα της εθνικής προσπάθειας για την ταχεία επίτευξη …