Αρχική / Επικαιρότητα / Επιστολή Μητσοτάκη σε φον ντερ Λάιεν: Προϋπόθεση η τρίτη δόση για να ταξιδεύουν οι άνω των 60 εντός Ε.Ε.

Επιστολή Μητσοτάκη σε φον ντερ Λάιεν: Προϋπόθεση η τρίτη δόση για να ταξιδεύουν οι άνω των 60 εντός Ε.Ε.

Επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θεωρώ ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ειδικά από την στιγμή που η τρίτη δόση έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στο να αποτρέψει άσχημα αποτελέσματα όπως ο θάνατος, ενώ προστατεύει και από την συμπτωματική νόσηση αφού κρατά τους πολίτες εκτός νοσοκομείων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Εν μέσω της τρέχουσας αναζωπύρωσης, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει εμβολιαστικά προγράμματα τρίτης δόσης είτε για όλους τους ενήλικες, όπως η χώρα μου, είτε μόνο για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ως άτομα υψηλού κινδύνου. Ανεξάρτητα από αυτή τη διαφορά, ωστόσο, επιστημονικά στοιχεία προτείνουν και όλοι συμφωνούμε η τρίτη δόση να συνιστάται ανεπιφύλακτα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, γράφω για να προτείνω η τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 να θεωρηθεί ως προϋπόθεση ασφαλούς ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτό θα πρέπει να αντανακλάται στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, που αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία που επέτρεψε την περαιτέρω ασφαλή επιστροφή στα ταξίδια από χώρα σε χώρα. 

Μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά ένα βαρύ χειμερινό κύμα νοσηλειών, αλλά και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού και της πανδημίας χωρίς να προχωρήσουν σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έβαζαν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελευθερία της κίνησης. 

Συμπερασματικά, πιστεύω ότι η επιβολή της τρίτης δόσης ως μέρος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας κατά της πανδημίας και σας παρακαλώ να εξετάσετε και να συζητήσετε αυτήν την πρόταση με άλλα κράτη-μέλη».

Check Also

Mητσοτάκης: Ζήτησα από την Επιτροπή Εμβολιασμών να φέρουμε πιο κοντά την Τρίτη δόση, ακόμα και στους 4 μήνες

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, τόνισε ότι, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του …