Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Επισπεύσεις ανωτέρας… κάλπης

Επισπεύσεις ανωτέρας… κάλπης

Είναι κλασικό φαινόμενο στην Ελλάδα, όταν πλησιάζουμε στις εκλογές να παρατηρείται επίσπευση των πάντων! Όλοι οι υπουργοί ανακοινώνουν επιτάχυνση, δρομολόγηση, ολοκλήρωση μέτρων, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό.

Όπως είναι σαφές, η επίσπευση δεν γίνεται με σκοπό να ολοκληρωθούν όσα έχουν ξεκινήσει, ώστε η κυβέρνηση να κλείσει όλες τις εκκρεμότητές της, αλλά η επίσπευση γίνεται για να… ξεκινήσουν αυτά που αποτελούσαν δεσμεύσεις ετών.

Στο κομμάτι της Υγείας, επισπεύδονται τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, οι διαδικασίες αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, η έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, τα εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση παθήσεων και άλλα πολλά.

Ο υπουργός Υγείας εξηγεί τις επερχόμενες αλλαγές, ως αποτέλεσμα της μεταμνημονιακής περιόδου, η οποία πλέον αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης και επένδυσης στην Υγεία και το Κοινωνικό Κράτος. Ωστόσο, πολλές παρεμβάσεις και… επισπεύσεις θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και να είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και εξοικονομήσεις στο σύστημα.

Αλλά και έργα που ολοκληρώθηκαν και παρουσιάστηκαν με τιμές και υπερηφάνεια, υπολειτουργούν και θέλουν ακόμη πολλή δουλειά για να επιτελέσουν τους σκοπούς τους. Πρόσφατα, o Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, στο θέμα της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας παραδέχτηκε πως μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των πρώτων αιτήσεων για 10 δραστικές ουσίες σε πρωτότυπα ή γενόσημα φάρμακα, αριθμός μη ικανοποιητικός, που οφείλεται κυρίως στον μικρό αριθμό των αξιολογητών. Αυτό έρχεται σε κόντρα με τον στόχο της άμεσης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, στόχο που επανέλαβε ο κ. Ξανθός στην εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου.

Και ο στόχος, όμως, της μειωμένης συμμετοχής των ασθενών «χωλαίνει», αν δεχτούμε τα λεγόμενα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που υποστηρίζουν ότι, με τη διακοπή συμβάσεων των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων συμβεβλημένων με τον Οργανισμό, χάθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις και ότι οι ασθενείς κατέβαλαν περίπου 15 εκατ. ευρώ από την τσέπη τους.

Τα τελευταία χρόνια περάσαμε και περνάμε μία πρωτοφανή κρίση. Η ανάγκη για επιτάχυνση, για λήψη διαρθρωτικών μέτρων, πρωτοβουλιών, διορθωτικών κινήσεων είναι συνεχής και δεν περιορίζεται στο στενό προεκλογικό πλαίσιο. Η κρίση χρειάζεται δουλειά, όχι θαύματα…

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου

Check Also

Νέα μέτρα ψηφίζει αύριο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων, προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και τους ειδικούς και ήδη στο …