Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επίσκεψη Αρκουμανέα στην Ξάνθη. Σε λειτουργία δειγματοληπτικός έλεγχος drive-through

Επίσκεψη Αρκουμανέα στην Ξάνθη. Σε λειτουργία δειγματοληπτικός έλεγχος drive-through

Eπίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, όπου, μεταξύ άλλων επισκέφθηκε και το σημείο δειγματοληπτικού ελέγχου drive-through που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Η λειτουργία drive-through εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό εφαρμόστηκε στο εξωτερικό από χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και την αποφυγή επιμόλυνσης τόσο των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, όσο και ασθενών με άλλες ασθένειες, εκτός λοίμωξης COVID-19.

Η λειτουργία drive-intesting προβλέπεται από τον ECDC ως εναλλακτικός τρόπος μαζικού ελέγχου, όπως και η κατ’ οίκον λήψη δείγματος από τον ίδιο τον ασθενή (home-basedself-sampling), και εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Κορέα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υλοποιεί αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (μέσω ΕΣΠΑ) με τη συνδρομή της Ευρωπαικής Ένωσης, με Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) κατάλληλα στελεχωμένες και, ήδη, περισσότερα από 250 οχήματα με εκπαιδευμένα στελέχη, δραστηριοποιούνται σε όλη την Επικράτεια, με σκοπό τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα COVID-19, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο. Οι κινητές αυτές μονάδες συνδράμουν σημαντικά στον εργαστηριακό έλεγχο και την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου COVΙD-19.

Check Also

Αύξηση 500% της συγκέντρωσης SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης σε μόλις 10 μέρες!

Έντονα αυξητική εξακολουθεί να καταγράφεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού …