Αρχική / Επικαιρότητα / ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Πολύ σπάνια παρενέργεια οι θρομβώσεις – Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: Πολύ σπάνια παρενέργεια οι θρομβώσεις – Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έκρινε χθες, 7 Απριλίου, ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια “πολύ σπάνια” παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει “θετικό”.

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια».

«Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου, ωστόσο, δεν εντοπίστηκε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. «Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν, καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε. «Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσο-απόκριση στο εμβόλιο», πρόσθεσε η ‘Εμερ Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό και σώζει ζωές.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χορήγηση του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, λόγω αναφορών για θρόμβους αίματος μεταξύ των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα αυτό.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι το εμβόλιο δεν συνδέεται με έναν υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να «αποκλείσει οριστικά» μια σχέση με σπάνιες διαταραχές θρόμβωσης.

Μέχρι τις 4 Απριλίου, είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), ανέφερε η Σαμπίνε Στράους, επικεφαλής της Eπιτροπής Aσφαλείας του ΕΜΑ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού, Έμερ Κουκ, υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που έχουμε, για να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε.

Η Στράους επισήμανε, επίσης, ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη, όσο και για τους κινδύνους», σημείωσε.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναγνώρισε μια πιθανή παρενέργεια από το εμβόλιο κατά της Covid-19, που ανέπτυξαν το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, η οποία αφορά τη σπάνια εμφάνιση θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Τζουν Ρέιν. Η ίδια, ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειονότητα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

EMA για Johnson & Johnson: Οι θρομβώσεις αποτελούν πολύ σπάνια παρενέργεια – Υπερτερούν τα οφέλη

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι οι θρομβώσεις αποτελούν πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της Johnson …