Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ελληνική έρευνα καταλήγει: «Ευεργετική η φυσική δραστηριότητα στην αντιμετώπιση ρευματικών νοσημάτων»

Ελληνική έρευνα καταλήγει: «Ευεργετική η φυσική δραστηριότητα στην αντιμετώπιση ρευματικών νοσημάτων»

«Η φυσική δραστηριότητα είναι πλέον αναγκαία για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων», είναι το βασικό μήνυμα της έρευνας που παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Βιτάλης από το Πανεπιστήμιο Wolverhampton του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), στα πλαίσια του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας, EULAR 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθούν α) η αντίληψη των νοσούντων που έχουν χαρακτηριστεί με ρευματικές νόσους αναφορικά με την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και β) οι προτιμήσεις των νοσούντων αναφορικά με τις βασικές αρχές (είδος, ένταση, διάρκεια, συχνότητα) και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 197 νοσούντες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τρεις βασικούς τομείς υγείας: τη λειτουργική ικανότητα (62.5%), τη ψυχική υγεία (53.5%) και τη γενικότερη υγεία (29.7%). Όσον αφορά τις προτιμήσεις των νοσούντων σχετικά με τις αρχές και τον τρόπο τέλεσης της φυσικής δραστηριότητας, προέκυψαν τα εξής:

  • 38.1% προτιμάει το κολύμπι
  • 41.7% προτιμάει μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα
  • 49.3% προτιμάει η διάρκειά της να είναι περίπου μία ώρα
  • 45.2% προτιμάει η συχνότητα να είναι 2-3 φορές την εβδομάδα
  • 29.4% προτιμάει η φυσική δραστηριότητα να απαρτίζεται από πρωτόκολλα που θα συνδυάζουν εξατομικευμένες ασκήσεις, θα τελούνται υπό επιτήρηση, αλλά και με ομαδικό χαρακτήρα.

Συμπερασματικά:

  • Δεδομένου ότι καθίσταται αποδεδειγμένη πλέον η ευεργετική αξία της φυσικής δραστηριότητας σε νοσούντες με ρευματικά νοσήματα, η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να προωθηθεί πιο ενεργά από τους επαγγελματίες υγείας με γνώμονα τη βέλτιστη αντιμετώπιση της νόσου.
  • Απαιτούνται περισσότερες ποιοτικές μελέτες με αντιπροσωπευτικά δείγματα και δημογραφικά στοιχεία, ώστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις των νοσούντων, να καλυφθούν οι εκάστοτε ανάγκες τους και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιή και ενεργό τρόπο ζωής.

Στην έρευνα συμμετείχαν:
Ο κος Παναγιώτης Βιτάλης, MSc., Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλινικής Εργοφυσιογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κος Γεώργιος Μέτσιος, Καθηγητής Κλινικής Εργοφυσιολογίας, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Dr.Ian Lahart, Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κος Γιάννης Κουτεντάκης, Καθηγητής Φυσιολογίας της Άσκησης, Πανεπιστήμιο Wolverhampton, Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κος Γεώργιος Κήτας, Καθηγητής Ρευματολογίας, Πανεπιστήμιο Birmingham, Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κος Δημήτριος Κούβελας, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Α.Π.Θ.
Η κα Νικολέτα Κουσουρή, Ψυχολόγος, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Check Also

Καθημερινοί τρόποι για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας κατά της COVID-19

Η πανδημία έχει γεννήσει την ανάγκη για μία περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, προκειμένου …