Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Εκπαίδευση ρευματοπαθών για αυτοδιαχείριση της νόσου τους από την ΕΛΕΑΝΑ

Εκπαίδευση ρευματοπαθών για αυτοδιαχείριση της νόσου τους από την ΕΛΕΑΝΑ

Oλοκληρώθηκε για άλλη μια χρονιά το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αυτοδιαχείρισης από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (EΛΕΑΝΑ), με την ευγενική προσφορά της εταιρείας Genesis Pharma.

Το φετινό Πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ομάδες συμμετεχόντων, με 24 άτομα έκαστη, σε 12 εβδομαδιαίες συναντήσεις ανά ομάδα, για το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου 2019. Η διάρκεια κάθε συνάντησης είχε οριστεί στα 90 λεπτά.

Είναι δε πρώτη φορά, από το 2015, που το Πρόγραμμα Αυτοδιαχείρισης συγκέντρωσε τόσο μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων, ώστε δεν μπόρεσαν όλοι να συμμετάσχουν λόγω περιορισμένων θέσεων.

Κεντρικός στόχος του Προγράμματος Αυτοδιαχείρισης, το οποίο ξεκίνησε η ΕΛΕΑΝΑ το 2015, αποτελεί η παροχή επαρκούς πληροφόρησης στα άτομα με ρευματικά νοσήματα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους με μεγαλύτερη ευκολία, διατηρώντας ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

Το Πρόγραμμα δομείται και υλοποιείται με τρόπο που να προάγει την ενδυνάμωση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα, την κατανόηση της ασθένειας που βιώνουν, την ανακάλυψη τρόπων, μέσω των οποίων ο ασθενής μπορεί να την αντιμετωπίσει, την κινητοποίηση του καθενός, αλλά και την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ ασθενών. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα συντονίζεται από άτομα με ρευματικά νοσήματα και εμπλουτίζεται με τη συνεργασία επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε σχετικές με την πάθηση υπηρεσίες.

Οι ομάδες συντονίστηκαν από δύο ψυχολόγους, εξωτερικούς συνεργάτες της ΕΛΕΑΝΑ, με την αρωγή ενός μέλους του συλλόγου.

Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν: Η επαφή με το σύστημα υγείας, η επαφή με τον Θεράποντα, γνωρίζοντας το νόσημά μου, η φαρμακευτική αγωγή, η ψυχική υγεία – υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον, οι υπηρεσίες πρόνοιας-ΚΕΠΑ- τα δικαιώματα ΑΜΕΑ, η φυσιοθεραπεία, η εργοθεραπεία, η διατροφή και η άσκηση.

Check Also

Η κυριότερη επαγγελματική ασθένεια τα ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα

Τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες της αναπηρίας, συμβάλλοντας στη …