Αρχική / Επικαιρότητα / Δημόπουλος: Να επεκταθεί γρήγορα ο εμβολιασμός και στις μικρότερες ηλικίες, αλλιώς η COVID-19 θα εξελιχθεί σε παιδική ασθένεια που θα ανακυκλώνεται

Δημόπουλος: Να επεκταθεί γρήγορα ο εμβολιασμός και στις μικρότερες ηλικίες, αλλιώς η COVID-19 θα εξελιχθεί σε παιδική ασθένεια που θα ανακυκλώνεται

«Τα δεδομένα από κλινικές μελέτες για τον εμβολιασμό στις ηλικίες από 12 ετών και άνω είναι ασφαλή. Πρέπει να ανοίξουμε από τώρα το θέμα του εμβολιασμού στα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας. Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διαφορά όσον αφορά στις ανεπιθύμητες παρενέργειες που, ούτως ή άλλως, είναι ήπιες στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων», δήλωσε ο κ. Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Ιατρικής, μιλώντας  στον Αθήνα 9.84 και στην Ελευθερία Κουμάντου.

Υπογράμμισε πως όσο περισσότερο επεκταθεί ο εμβολιασμός και σε μικρότερες ηλικίες, τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Δημόπουλος, «αν δεν συμβεί αυτό, υπάρχει κίνδυνος να  γίνει ο κορονοϊός μια παιδική ασθένεια, η οποία θα ανακυκλώνεται στις μικρές ηλικίες και θα συνεχίσει να μεταδίδεται».

Εκτίμησε ότι σταδιακά ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε μικρότερες ηλικίες, αναμένοντας φυσικά τα πορίσματα από τις αντίστοιχες μελέτες.

Ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

«Ευτυχώς δεν υπάρχουν δεδομένα από τα οποία να προκύπτει ότι είναι πιο επικίνδυνη. Όμως, όταν αντί να μολυνθούν 100 άτομα μολύνονται 1000, σαφώς και μεταξύ αυτών θα υπάρξουν και συνάνθρωποί μας, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά λόγω υποκείμενων παθήσεων».

Επισήμανε, πάντως, ότι παρά τους εμβολιασμούς, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και πρωτίστως τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Check Also

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Εύχομαι να μη χρειαστεί να εφαρμόσουμε στην πράξη τη Διάταξη για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών»

Συνάντηση είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά …