Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Δέσμευση Φιλίππου για αξιολόγηση νέων φαρμάκων εντός 6-8 μηνών, σε τηλεδιάσκεψη με τον PIF

Δέσμευση Φιλίππου για αξιολόγηση νέων φαρμάκων εντός 6-8 μηνών, σε τηλεδιάσκεψη με τον PIF

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του κ. Δημήτρη Φιλίππου, προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων και προέδρου του ΕΟΦ, και εκπροσώπων του PhRMA Innovation Forum (PIF) στις 8 Μαρτίου. Εκ μέρους του PIF, στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. Έλενα Χουλιάρα, Άκης Αποστολίδης, Andreas Pollner, η Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων του PIF, Μαριάντζελα Οικονομοπούλου, και η Market Access Director της Abbvie Πένυ Ρέτσα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε μια ανοικτή συζήτηση αναφορικά με τα πεπραγμένα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Το PIF, αφού αναγνώρισε το πολύ σημαντικό έργο της Επιτροπής και τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, παρουσίασε τις προτάσεις του για τη βελτίωση της διαδικασίας αξιολόγησης, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Το PIF πρεσβεύει ότι μια αποτελεσματική διαδικασία διαπραγμάτευσης αναγνωρίζει την αξία των νέων προϊόντων και καταδεικνύει βιώσιμες και ανταποδοτικές επιλογές για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών, διασφαλίζοντας παράλληλα ζωτικό χρηματοδοτικό χώρο για την καινοτομία.

Oι προτάσεις του PIF έχουν ήδη κατατεθεί επίσημα στο Υπουργείο Υγείας και τις Αρμόδιες Επιτροπές, ενώ έγιναν στην πλειονότητά τους αποδεκτές από τον πρόεδρο του ΕΟΦ. Ο κ. Φιλίππου δεσμεύτηκε για ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης μεταξύ έξι έως οχτώ μηνών από την κατάθεση του φακέλου εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος.

Με αφορμή τη συνάντηση αυτή, η κα Χουλιάρα τόνισε εκ μέρους του PIF ότι: «Η λειτουργία της Επιτροπής είναι μείζονος σημασίας για την αποζημίωση των νέων σκευασμάτων και την ενίσχυση της καινοτομίας, προκειμένου τα καινοτόμα σκευάσματα να φτάνουν το συντομότερο δυνατόν στον Έλληνα ασθενή. Δεδομένης της προεξέχουσας θέσης του ΕΟΦ και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης ως φορέων στο σύστημα υγείας, η συμβολή του κ. Φιλίππου στη συνολική αξιολόγηση και υιοθέτηση των προτάσεων είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτόν τον λόγο, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που οι προτάσεις του PIF βρήκαν θετική ανταπόκριση από τον κύριο Πρόεδρο».

Check Also

Μητσοτάκης: Ο καθολικός εμβολιασμός των νησιωτών είναι υπόθεση εθνική, γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει

Την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού των μονίμων κατοίκων των νησιών επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, …