Αρχική / Επικαιρότητα / Α. Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων στην εργασία – Ακραία η απόλυση

Α. Μανιτάκης: Συνταγματική η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων εργαζομένων στην εργασία – Ακραία η απόλυση

Την εκτίμηση ότι θα είναι συνταγματική και νόμιμη ενδεχόμενη απαγόρευση από εργοδότες σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους να εισέλθουν στον χώρο εργασίας τους, εξέφρασε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην Υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας».

«Είναι θεμιτό οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και το οποίο βρίσκει έρεισμα και στις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Ειδικών», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Ωστόσο, ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο απόλυσης μη εμβολιασμένων εργαζομένων: «Ακραίο μέτρο η απόλυση. Δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε νόμιμο». Σημείωσε ότι, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μπορούν να επιβληθούν άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μετάθεση των ανεμβολίαστων σε θέσεις όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό, ή να τεθούν σε αργία και να τους επιβληθεί στέρηση μισθού.

Αντιθέτως, όπως εξήγησε, η υποχρέωση εμβολιασμού μπορεί να τεθεί ως όρος για την πρόσληψη ενός εργαζόμενου.

Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι θα είναι νόμιμη ενδεχόμενη απόφαση επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων να απαγορεύσουν την είσοδο σε πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Νομιμοποιείται να θέσει ένας ιδιοκτήτης τέτοιον περιορισμό, καθώς αφορά προφανείς λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της φήμης της επιχείρησής του, καθώς και προστασίας και των υπολοίπων πελατών», επεσήμανε, προσθέτοντας πως η αποτροπή μετάδοσης του φονικού ιού δικαιολογεί απολύτως την απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων σε καταστήματα, ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες.

Πρόσθεσε, δε, πως εάν τον χειμώνα κάποιος επιχειρηματίας αναρτήσει σχετική ταμπέλα στην είσοδο του καταστήματός του, αυτό θα είναι μια «συνταγματικώς ορθή πρωτοβουλία, αρκεί να αναγράφεται ευκρινώς ότι πρόκειται για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

«Η προστασία της Δημόσιας Υγείας προέχει έναντι άλλων δικαιωμάτων», κατέληξε ο κ. Μανιτάκης.

Check Also

Πελώνη: Δεν τίθεται θέμα απόλυσης μη εμβολιασμένων εργαζομένων

Δεν τίθεται θέμα απόλυσης μη εμβολιασμένου εργαζόμενου τόνισε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά …