Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ασθενείς σε αναμονή…

Ασθενείς σε αναμονή…

Όλοι όσοι πέρασαν από την καρέκλα του υπουργείου Υγείας τα τελευταία χρόνια, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής φιλοσοφίας, έθεταν πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, θεωρητικά τουλάχιστον, τους ασθενείς. Στόχος όλων ήταν και είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

Τι γίνεται όμως στην πράξη; Τα τελευταία χρόνια που η κρίση μάς έχει «τσακίσει» κυριολεκτικά, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται αυξημένη πίεση και λόγω του μέτρου της καθολικής κάλυψης των ασθενών και λόγω του ότι πολλοί, λόγω οικονομικής στενότητας, επιλέγουν πλέον το δημόσιο σύστημα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι κατακριτέο. Σαφώς και πρέπει το κράτος να στηρίζει τους αδύναμους και σαφώς έχουμε όλοι δικαίωμα ως φορολογούμενοι πολίτες να αποταθούμε στο ΕΣΥ όποτε κρίνουμε αναγκαίο. Το πρόβλημα είναι πως η ραγδαία αύξηση της εισροής ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία δεν «συνοδεύτηκε» από μέτρα ενίσχυσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ή από προσπάθειες επίλυσης σημαντικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που παρατηρούνται εδώ και χρόνια. Ως εκ τούτου, με το εξασθενημένο και ελλιπές (από αριθμητική άποψη) προσωπικό, τις πεπαλαιωμένες δομές και τις ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα λόγω των μειωμένων προϋπολογισμών, καλείται το δημόσιο σύστημα υγείας να μην διαψεύσει την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι στο επίκεντρο των πολιτικών του αποφάσεων είναι πάντα οι ασθενείς.

Από την άλλη μεριά, έναν χρόνο πριν, είχαμε τη νομοθέτηση του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα, ένα μέτρο που προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όσο και συλλόγων ασθενών. Σύμφωνα με το PhRMA Innovation Forum διαφαίνεται ότι η τάση εισαγωγής νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά βαίνει φθίνουσα, με απειλητικές επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών. Υπάρχουν φάρμακα για τα οποία, ενώ έχει ληφθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, δεν έχει υποβληθεί αίτημα Τιμολόγησης στην Ελλάδα, ενώ αρκετά από αυτά τα οποία έχουν λάβει τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται στις Θετικές Λίστες Φαρμάκων και ως εκ τούτου δεν αποζημιώνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ οι Ευρωπαίοι ασθενείς σταθερά και σταδιακά αποκτούν πρόσβαση στα νέα φάρμακα, αρκετά από αυτά, έστω και σιωπηρά, δεν έρχονται πλέον στην Ελλάδα και οι ασθενείς χάνουν την πολυαναμενόμενη πρόσβασή τους σε νέες φαρμακευτικές τεχνολογίες», αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση του το PhRMA Innovation Forum.

Για να έχεις στο επίκεντρο τον ασθενή, θα πρέπει να βάλεις στην άκρη ό,τι περιφερειακό σε απομακρύνει από τον συγκεκριμένο στόχο. Είτε αυτό λέγεται «πολιτικός εγωισμός», είτε αδυναμία συνεργασίας, είτε οτιδήποτε άλλο. Οι ασθενείς βρίσκονται σε αναμονή, όχι για νέες δεσμεύσεις και μεγάλα λόγια, αλλά για ουσιαστικά έργα και επίλυση των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, την Κυριακή 13 Μαΐου

Check Also

Ψυχική Υγεία: Τι προβλέπει η Διακήρυξη της Συνόδου των Αθηνών που υπέγραψαν υπουργοί Υγείας και εκπρόσωποι του ΠΟΥ Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας, για την καλύτερη Ψυχική …