Αρχική / Επικαιρότητα / Από αύριο στα φαρμακεία τα self tests, από Τετάρτη θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι πολίτες

Από αύριο στα φαρμακεία τα self tests, από Τετάρτη θα μπορούν να τα προμηθεύονται οι πολίτες

Πληροφορίες θέλουν τον εφοδιασμό των φαρμακείων με self tests στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια να αρχίζει από αύριο, Τρίτη. Στη χώρα υπάρχουν ήδη 1,5 εκατομμύριο self tests, με τους πολίτες να μπορούν να τα παραλαμβάνουν από Τετάρτη και Πέμπτη.

Τα self test θα διανεμηθούν στα φαρμακεία μέσω του συστήματος των φαρμακαποθηκών και, έως το τέλος της εβδομάδας, τα 11.000 φαρμακεία της χώρας αναμένεται να διαθέτουν επαρκείς ποσότητες, για να τις διαθέσουν κατά προτεραιότητα στους μαθητές Λυκείου και στους εκπαιδευτικούς. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες 18 – 67 ετών και, τέλος, οι άνω των 67 ετών.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών. Ο κάθε ένας θα μπορεί να τα προμηθευτεί από το φαρμακείο, επιδεικνύοντας το ΑΜΚΑ του. Τα  self test που προορίζονται για ανηλίκους θα τα προμηθεύονται οι γονείς τους.

Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον, και όχι στα φαρμακεία, καθώς μέσα στη συσκευασία τους θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Το self test αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα. Στην περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με μοριακό έλεγχο.

Τα self tests είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με ένα δεύτερο rapid test, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Για ποιους είναι υποχρεωτικά

Υποχρεωτικό ανά εβδομάδα καθίσταται το self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι γονείς θα μπορούν να το παραλαμβάνουν από το φαρμακείο για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους.

Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, ώστε να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Υποχρεωτικό self test σε εβδομαδιαία βάση είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν, επίσης, όσοι δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην ακτοπλοΐα και ναυτιλία, στις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια.

Πώς θα δηλώνονται τα θετικά κρούσματα

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν), είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και αποδεικνύονται αρνητικοί, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν ενήλικοι θα το δηλώνουν οι ίδιοι, οι δε ανήλικοι θα δηλώνονται από τους γονείς τους. Η απουσία από το σχολείο ή την εργασία θα κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα self tests σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επιδημιολογική επιτήρηση. Αντιθέτως, αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

Check Also

“Crash test” για τον τουρισμό το σημερινό πιλοτικό άνοιγμα Προμαχώνα και Νυμφαίας

Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει τη διέλευση …