Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Απότομη πτώση των κρουσμάτων έως τον Ιούλιο αναμένει το CDC

Απότομη πτώση των κρουσμάτων έως τον Ιούλιο αναμένει το CDC

Το CDC (Center for Disease Control and Prevention), βάσει μαθηματικών μοντέλων, αναμένει μια σημαντική πτώση των νέων κρουσμάτων COVID-19 έως τον Ιούλιο. Ωστόσο, αυτό το σενάριο μπορεί να μην τελεσφορήσει λόγω της καθυστέρησης του εμβολιασμού, της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης και της εμφάνισης νεότερων στελεχών. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) σχολιάζουν τι περιμένουμε να συμβεί τους επόμενους μήνες στις ΗΠΑ, με βάση τα νέα κρούσματα, καθώς και τον ρυθμό εμβολιασμού και συλλογικής ανοσίας.

Τα δεδομένα στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη θα σταθεροποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων, με αναμενόμενη πτώση τον Ιούλιο. Ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης και η εμφάνιση ανθεκτικότερων στελεχών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και να ανατρέψει τις ευοίωνες προσδοκίες αυτές. Στις ΗΠΑ, ο ιός έχει προσβάλει 32,5 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν σημειωθεί 578.000 θάνατοι. Ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών νέων κρουσμάτων είναι 48.000 ανά ημέρα, μείωση σε ποσοστό 12% σε σχέση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, ο μέσος όρος των εισαγωγών σε νοσοκομείο ήταν στις 3900 εισαγωγές/ημέρα, πτώση έως 10%, και ο μέσος όρος των θανάτων 400 την ημέρα. Ωστόσο, μία πτώση στην πρόθεση για εμβολιασμό παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των πολιτών, οπότε τέθηκε ως στόχος η ευκολότερη πρόσβαση στον εμβολιασμό, η αντιμετώπιση της διστακτικότητας των πολιτών ως προς την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς και ο εμβολιασμός σταδιακά παιδιών 12-15 ετών.

Στην ερώτηση «αν και πότε η πανδημία θα τελειώσει και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα», η απάντηση είναι ασαφής, αλλά σίγουρα όλα κρίνονται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν αυτή την κομβική περίοδο.

Check Also

Τα μονοκλωνικά αντισώματα δείχνουν να μειώνουν νοσηλείες και θνησιμότητα στους εξωτερικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου

Η πρώιμη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων (mAb) έναντι του SARS-CoV-2 συσχετίστηκε με τη μείωση της πιθανότητας …