Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ένας ήρωας σε κάθε σπίτι…

Ένας ήρωας σε κάθε σπίτι…

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πρόσφατα απροειδοποίητο «ντου» στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Χωρίς κάμερες και τα σχετικά, θέλησε να έχει μια προσωπική εικόνα για τα…εφημερεύοντα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ίδια διαπίστωση που κάνουν όλοι, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι, σε ανάλογες επισκέψεις: το ΕΣΥ λειτουργεί εξαιτίας της ηρωικής προσπάθειας που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Ο Παύλος Πολάκης θύμωσε. Πάντα είναι θυμωμένος βέβαια, αλλά αυτή τη φορά ο συνδυασμός θυμού και αϋπνίας τον έφτασαν στο κόκκινο και τον έκαναν να ανεβάσει μια οργισμένη ανάρτηση – απάντηση στο Facebook, στις 4 τα ξημερώματα. Έλεγε κάτι για Κολωνάκι, για image maker, για απολυμένους γιατρούς και ξεχασμένους ήρωες, εν ολίγοις μία μερίδα απ’ όλα χωρίς τζατζίκι και ουσία…

Αυτό που με ενοχλεί πιο πολύ απ’ όλα, είναι η τάση των εκάστοτε κυβερνήσεων να αποποιούνται των ευθυνών τους και να τα φορτώνουν πάντα στους προηγούμενους. «Παραλάβαμε ένα χάος», «εσείς καταστρέψατε το ΕΣΥ», «δεν είμαστε εμείς που απολύσαμε τους γιατρούς» και άπειρα τέτοια παραδείγματα, σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στην Υγεία, έχουν γίνει τα κορυφαία κλισέ μιας πολιτικής ρουτίνας, που δεν θα αλλάξει ποτέ. Η απλή απάντηση είναι, «δεν μας νοιάζει τι έκαναν οι προηγούμενοι. Εσύ υποσχέθηκες να τα «φτιάξεις» και γι’ αυτό σε ψηφίσαμε. Φτιάξ’ τα λοιπόν!».

Η εύκολη λύση είναι να τα φορτώνουμε στους προηγούμενους. Η δύσκολη είναι να διορθώσουμε ό,τι θεωρούμε πως πάει στραβά και να διαφοροποιηθούμε από αυτούς. Να είναι μεν μέτρο σύγκρισης, όχι όμως μέσο αποποίησης ευθυνών.

Αντ’ αυτού ωστόσο, αναζητούμε συνεχώς «ήρωες» για να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες και να «την βγάλουμε καθαρή» μέχρι να έρθουν οι επόμενοι. Ο ήρωας πολίτης που πληρώνει τους φόρους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο ήρωας άνεργος που δεν βρίσκει δουλειά, ο ήρωας επιχειρηματίας που τολμά να είναι δημιουργικός σε περίοδο κρίσης…

Ήρωες παντού, στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι. Κι είναι παρήγορο που έχουμε ένα κράτος σε λειτουργία λόγω των ηρωικών αντοχών των πολιτών του; Είναι ασφαλές να στηρίζουμε την Υγεία μας στις ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, που παλεύουν να κρατήσουν ό,τι μπορεί να κρατηθεί όρθιο σε ένα καταρρέον ΕΣΥ; Είναι δίκαιο να μην ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο, γιατί οι καθημερινοί ήρωες θα βρουν τρόπο να τα βγάλουν πέρα παρά τις αντίξοες συνθήκες;

Δεν έχουμε ανάγκη από ήρωες, αλλά από πολιτικούς με σχέδια για ένα καλύτερο αύριο και θέληση να παλέψουν γι’ αυτό. Ούτε «ηρωικές αντιπαραθέσεις» χρειαζόμαστε για το ποιος έκανε τα περισσότερα λάθη. Αυτό που έχουμε ανάγκη, είναι μια «ηρωική έξοδος» από την γραφική και επικίνδυνη πολιτική αδράνεια, που μας έφτασε ως εδώ.

Γράφει ο Θεόδουλος Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

ΠΟΕΔΗΝ για το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας: «Παρά τον έλεγχο της πανδημίας, κρύβονται οι παθογένειες του ΕΣΥ»

Διατάξεις του Υπουργείου Υγείας των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που είναι προς ψήφιση στη Βουλή συνέβαλαν …