Αρχική / Επικαιρότητα / Άκης Σκέρτσος: Γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Άκης Σκέρτσος: Γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

O Yφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν άνοιξε τελικά το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια συζήτηση για το ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Επικράτεια, ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας ήρθαν στοιχεία που έδειξαν ότι, στις τρεις αυτές περιοχές, υπάρχει μια αλματώδης, ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που δεν επιτρέπει το άνοιγμα του λιανεμπορίου». Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, κάτι παρόμοιο είχαμε δει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δηλαδή μέσα σε ελάχιστες ημέρες να προκύπτουν στοιχεία που αλλάζουν τελείως την εικόνα, επιβάλλοντας προληπτικές και έγκαιρες παρεμβάσεις.

Αναγνωρίζοντας ότι αιφνιδιάστηκε ο εμπορικός κόσμος και οι τοπικές αρχές, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι έγινε μια εσπευσμένη αξιολόγηση των δεδομένων, τα οποία έπρεπε να εξετάσει η επιτροπή των ειδικών και να κάνει τις ανάλογες εισηγήσεις. «Αυτή είναι η φύση της πανδημίας, αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να τη διαχειριζόμαστε» και, εν τέλει, δεν πρέπει «να φορτώνουμε με πρόσθετη πίεση το σύστημα υγείας, τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό», σχολίασε. Εμφανίστηκε, δε, κατηγορηματικός σχετικά με τη φημολογία περί επικείμενων αλλαγών στη σύνθεση της επιτροπής των ειδικών, τονίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα αναδιοργάνωσης.

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «πρέπει, προφανώς, να υπάρχει μια ισορροπία, να αναζητούμε συνεχώς την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ζωή και τη δημόσια υγεία. Όμως το μείζον κριτήριο είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», επέμεινε.

Ως προς τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι, από την Τετάρτη, οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test, αφού θα είναι κλειδωμένα τα ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών, προσθέτοντας ότι ο όλος μηχανισμός στήθηκε πολύ γρήγορα. Υπάρχει, δε, άψογη συνεργασία με φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιούς, όπως υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην είδηση ότι η Μεγάλη Βρετανία προχωρά στην ίδια πολιτική με τα self test, ο κ. Σκέρτσος παρατήρησε πως πρόκειται για «την πολιτική που η αντιπολίτευση χλευάζει», μια πολιτική που «βλέπουμε ότι την υιοθετούν μεγάλες χώρες».

Ειδικότερα για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, παρέπεμψε στη νέα συζήτηση στην επιτροπή με την Υπουργό Παιδείας αυτήν την εβδομάδα, όπου και θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ «θα αξιολογηθούν προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα». Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή η συζήτηση αφορά το Λύκειο συνολικώς, και όχι μόνο τη Γ’ Λυκείου, όπως διευκρίνισε.

Σε ερώτημα σχετικά με το Πάσχα, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επιχειρηματολόγησε ότι «είναι νωρίς να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Είμαστε σε μια έξαρση του τρίτου κύματος, υπάρχει πίεση, καλό είναι να μην ανοίξουμε συζήτηση τι θα κάνουμε το Πάσχα».

Ως προς το αν οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους, σημείωσε: «Αυτά θα τα δούμε μαζί με το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού, γιατί πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες τόσο για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα και είναι εμβολιασμένοι, όσο και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν εμβολιαστεί. Άρα, χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «οι έλεγχοι δεν έχουν χαλαρώσει, γίνονται συστηματικά, όμως με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο διακριτικό. Δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες έντασης, τη στιγμή που κάποιος επιλέγει να βγει έξω και να πάρει λίγο αέρα. Πρέπει να μπαίνουν οι κανόνες και να τηρούνται, και η αστυνομία διακριτικά να εποπτεύει την τήρησή τους, αλλά όχι με τρόπο αυταρχικό που θα δημιουργήσει περιττές εντάσεις», αναγνωρίζοντας τη μεγάλη κούραση τόσο του κόσμου, όσο και του ίδιου του ελεγκτικού μηχανισμού.

Αναφερόμενος στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι έχει ήδη συμβεί ρεκόρ μέσα στο σαββατοκύριακο, καθώς το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50.000 εμβολιασμοί. Όπως σχολίασε, τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί 1,5 εκατ. εμβολιασμοί, κι άλλοι τόσοι τον Μάιο και, εν τέλει, μπορούμε να φθάσουμε και τα 2,5 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα. «Έχουμε τον μηχανισμό, το θέμα είναι η διάθεση των εμβολίων», πρόσθεσε.

Ως προς τις ομάδες που μπορούν να εμβολιαστούν και δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προστρέξουν και να δηλώσουν συμμετοχή, καθώς υπάρχει ένα ποσοστό, γύρω στο 30%, που δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. «Από την αρχή του χρόνου ως σήμερα, στις ηλικίες άνω των 80 ετών, έχουμε 1.030 θανάτους, το 90% των οποίων ήταν μη εμβολιασμένοι. Είναι κρίμα, άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο, να μην το κάνουν και να έχουν αυτή τη θλιβερή εξέλιξη της υγείας τους», τόνισε.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα του τουρισμού, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι «το άνοιγμά του θα γίνει με ελεγχόμενο τρόπο. Θα μπορεί όποιος έρχεται να ελέγχεται αν είναι εμβολιασμένος, αν έχει κάνει τεστ ή αν έχει νοσήσει και έχει πλέον ανοσία», βάσει και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο υιοθετήθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες μετά από ελληνική εισήγηση. Επιπλέον, θα γίνονται και στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου, καθώς θα αξιολογείται το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του εκάστοτε επισκέπτη.

Check Also

Β. Κικίλιας: Παράταση 20 ημερών στην επίταξη των γιατρών – Με τα αποθέματα των εμβολίων της Astrazeneca θα εμβολιαστούν οι 30άρηδες

Για ακόμη 20 ημέρες παρατείνεται η επίταξη των ιδιωτών ιατρών όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο …