Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Συνάντηση Πλεύρη – φορέων ΠΦΥ για clawback: Σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της συνταγογράφησης και της δαπάνης των εξετάσεων

Συνάντηση Πλεύρη – φορέων ΠΦΥ για clawback: Σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της συνταγογράφησης και της δαπάνης των εξετάσεων

Την Τρίτη, 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία συζήτηση επί των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Έγινε αναφορά στις 14 προτάσεις της Ομάδας Εργασίας και στην εφαρμογή τους μέσα στο 2023, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί όλων αυτών. Ως εκ τούτου, θα υπάρξει νέα συνάντηση και συζήτηση για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι, για το 2023, ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων θα ξεκινήσει με το αντίστοιχο τελικό budget του 2022 (480 εκατ. ευρώ) και θα ενισχυθεί επιπλέον από πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

Θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του επενδυτικού clawback που είναι υπό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα συμψηφίζονται με μέρος του clawback, κατ΄ αναλογίαν του, όπως εφαρμόζεται ήδη στις φαρμακοβιομηχανίες.

Τι συμφωνήθηκε:

  • Να υπάρξει Επιτροπή Ελέγχου της συνταγογράφησης και παρακολούθησης της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων, κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.
  • Οι καινούργιες εξετάσεις που θα εντάσσονται στο σύστημα αποζημίωσης να έχουν ξεχωριστό κωδικό, με δικό τους προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα θα δημιουργείται πρωτόκολλο συνταγογράφησης για κάθε μία από αυτές, ώστε να είναι ελεγχόμενη δαπάνη τους.
  • Να αφαιρεθούν εξετάσεις που δεν θεωρούνται απαραίτητες και να πραγματοποιηθεί απόλυτος περιορισμός των εξετάσεων μέσω συνταγογραφικών κοφτών ανά ΑΜΚΑ.
  • Κάποιες εξετάσεις που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν της αποζημίωσης (π.χ. οι βιταμίνες D3 και B12 καταλαμβάνουν το 12,5% της δαπάνης του προϋπολογισμού για τις βιοχημικές εξετάσεις).

Εξετάζεται θετικά η αποζημίωση ανά αιμοληψία και η αμοιβή ιατρικής γνωμάτευσης από τους φορείς ΠΦΥ.

Κατατέθηκε αίτημα για να οριστεί διαδικασία επανελέγχου των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου λόγω της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης και έχουν κάνει ενστάσεις.

Από πλευράς Συντονιστικού Οργάνου, ετέθη το θέμα της αύξησης της αμοιβής των εργαστηριακών και της επίσκεψης των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες.

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι όσα ζητήματα χρειάζονται νομοθέτηση θα ενταχθούν στο αμέσως προσεχές νομοσχέδιο που είναι για ψήφιση αρχές Απριλίου. Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για όσα ζητήματα δεν πρόλαβαν να συζητηθούν.

Check Also

PhARMA Innovation Forum: Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες απειλείται ευθέως

Η καινοτομία στη φαρμακευτική έρευνα έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως και στην Ελλάδα, …