Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα συμπεράσματα συνεχίστηκαν οι εργασίες του συνεδρίου «The future of healthcare in Greece».
«Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι με χρήση της καινοτομίας να γίνει ένας κοινωνικά ευαίσθητος οργανισμός» δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι, χρειάζονται ρεαλιστικά κριτήρια για την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων και ότι ο Οργανισμός διεκδικεί χρηματοδότηση από την πολιτεία και εξεύρεση εσόδων από ορθολογική κατανομή πόρων. «Αν εξοικονομηθούν πόροι, αυτοί θα επανεπενδυθούν σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και η Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (HTA) είναι εργαλεία για τον ΕΟΠΥΥ σε αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε ο κ. Μπερσίμης.
«Δεν υπάρχει ορθολογική κατανομή των πόρων στο χώρο της υγείας. Έχουμε παγκόσμια πρωτιά στον αριθμό γιατρών», τόνισε ο καθηγητής του London School of Economics, Πάνος Καναβός. Ο κ. Καναβός ανέφερε ότι η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε πολύ και τόνισε ότι, μόνο το 9% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες υγείας. «Η μείωση των δαπανών υγείας ήρθε κυρίως από την ιδιωτική δαπάνη, δηλαδή το “out of pocket expenses” των ασθενών», εξήγησε. Και συμπλήρωσε: «Σύμφωνα με μελέτη της ΠΟΥ πρέπει να επενδύσουμε σε νέα συστήματα και να γίνει διαπραγμάτευση τιμών σε off patent φάρμακα, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων προμηθειών».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Novartis Hellas, Riccardo Canevari, τόνισε από τη μεριά του ότι, υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης του συστήματος, για να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα όπως τα rebate και τα clawback. «Ήδη η υπέρβαση του clawback της εξωνοσοκομειακής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το πρώτο τρίμηνο έχει υπερβεί τα 110 εκ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι το μοντέλο δεν είναι βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά.