Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Mεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford στις εγκαταστάσεις της DEMO ΑΒΕΕ

Mεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford στις εγκαταστάσεις της DEMO ΑΒΕΕ

Την Παρασκευή, 30 Μαρτίου, 15 μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford, ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων παγκοσμίως, βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας φαρμάκων DEMO ΑΒΕΕ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας επίσκεψης τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι φοιτητές από 7 διαφορετικές εθνικότητες, ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, με πτυχία στην Ιατρική, τη Βιολογία, την Τεχνολογία και τις Πολιτικές Επιστήμες, θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά 2-3 μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να συζητήσουν για την ελληνική οικονομική επικαιρότητα, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της απασχόλησης και των επενδύσεων. Η DEMO υποδέχθηκε τους φοιτητές και τους παρουσίασε εν συντομία την ιστορία της στον χώρο του φαρμάκου τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ ξενάγησε τους νέους επιστήμονες στους χώρους των τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, Ποιοτικού Ελέγχου, καθώς και Παραγωγής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τον Αντιπρόεδρο της βιομηχανίας, κ. Δημήτρη Δέμο, οι νέοι επιστήμονες έθεσαν τις ρωτήσεις τους, εκφράζοντας παράλληλα τον ενθουσιασμό τους για την επίσκεψή τους στο μεγαλύτερο εργοστάσιο ενέσιμων σκευασμάτων στην Ελλάδα (και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως), με 21 γραμμές παραγωγής και 24 γραμμές συσκευασίας.

Ο κ. Δέμος τους μίλησε για τη σημασία του ελληνικού φαρμάκου, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, καθώς προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία. «Το ελληνικό φάρμακο συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία και την ποιότητα στην παραγωγή, με χαμηλό κόστος για τους ασφαλισμένους και τα Ταμεία της χώρας μας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει αποφασιστικά στην Εθνική Οικονομία και την απασχόληση, μέσω των επενδύσεων, της έρευνας και των εξαγωγών που πραγματοποιεί η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία. Το Ελληνικό Φάρμακο, δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν μετά τα πετρελαιοειδή και πριν τον ναυτιλιακό τομέα, αναγνωρίζεται διεθνώς λόγω της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες βιομηχανικούς κλάδους της χώρας, ο οποίος της προσφέρει και διεθνές κύρος», τόνισε ο κ. Δέμος.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σχετικά με την DEMO, σημείωσε ότι «η χρονιά-σταθμός ήταν το 1996, κατά την οποία η εταιρεία έκανε στροφή στη νοσοκομειακή αγορά, ενώ ένα χρόνο μετά ανέπτυξε τη μοναδική γραμμή παραγωγής πλαστικών αμπουλών στην Ελλάδα. Έως τότε, οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούσαν πλαστικές συσκευασίες. Οι οροί στα νοσοκομεία ήταν σε γυάλινες φιάλες. Το ίδιο και τα σιρόπια, οι αντιβιώσεις και όλα τα φάρμακα σε υγρή μορφή, που ήταν σε γυάλινα μπουκαλάκια. Η ευχρηστία του προϊόντος στη νοσοκομειακή αγορά ήταν και η αιτία να εκτιναχτούν οι πωλήσεις. Το 1997, η εταιρεία παρήγαγε με τη νέα τεχνολογία ενέσιμα διαλύματα και, το 1998, αντιβιοτικά. Σήμερα η DEMO είναι πρώτη στις πωλήσεις ενεσίμων στη νοσοκομειακή αγορά και πρώτη στις εξαγωγές επωνύμων σκευασμάτων σε 84 χώρες σε όλο τον κόσμο».

Επιπλέον, ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας μίλησε για την αναγνώριση της DEMO από διεθνείς Οργανισμούς, καθώς η βιομηχανία είναι ο επίσημος προμηθευτής του ΠΟΥ, του ΟΗΕ, των ΓΧΣ, της UNISEF και του Ερυθρού Σταυρού, κάνοντας λόγο και για το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας, η οποία για χρόνια στηρίζει Κοινωνικά Φαρμακεία, απομακρυσμένα Ιατρεία σε νησιά του Αιγαίου, Ιδρύματα και ΜΚΟ.    

Η συζήτηση έκλεισε με αναφορά στη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις φαρμακευτικές εταιρείες, βάσει της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών για αμοιβαία αναγνώριση των παραγωγικών μονάδων (EU – US GMP Agreement), να εξάγουν ευκολότερα τα φάρμακά τους στην αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέους εμπορικούς ορίζοντες για τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων.

Check Also

Επίσκεψη της Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη στα Νοσοκομεία Κοζάνης και Γρεβενών

Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, πραγματοποίησε το Σάββατο 20 Απριλίου επισκέψεις στα Νοσοκομεία …