Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, τα εμβόλια κατά της COVID-19 βοήθησαν να σωθούν σχεδόν 20 εκατομμύρια ζωές. Ωστόσο, μερικές εκατοντάδες προσφυγές έχουν κατατεθεί στη Γερμανία, με αίτημα να αναγνωριστεί η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και της εμφάνισης διάφορων παθολογιών. Χθες δικαστήριο στο Αμβούργο αποτέλεσε το πρώτο που άρχισε να εξετάζει την αγωγή Γερμανίδας η οποία ζητεί αποζημίωση για τις βλάβες που υποστηρίζει πως υπέστη από το εμβόλιο των BioNTech-Pfizer.
Η ενάγουσα, που έχει ζητήσει να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, αναφέρει ότι υποφέρει από «πόνους στο πάνω μέρος του σώματος, οίδημα στα άκρα, κόπωση, εξάντληση και προβλήματα στον ύπνο», αφού εμβολιάστηκε με το σκεύασμα αυτό κατά της covid. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, Τομπάιας Ούλριχ, τα προβλήματα αυτά «επηρεάζουν αρνητικά το έργο της», η οποία είναι νοσοκομειακή γιατρός και «δεν μπορεί πλέον να εργάζεται τόσες ώρες», όσες πριν από τον εμβολιασμό της.
Η γυναίκα ζητά αποζημίωση τουλάχιστον 150.000 ευρώ, με τον Τομπάιας Ούλριχ να δηλώνει ότι εκπροσωπεί 250 ενάγοντες, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσουν και άλλες δίκες.
«Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ενάγοντες είναι πολύ διαφορετικά, από εγκεφαλικά επεισόδια, έως θρόμβους και καρδιακά προβλήματα», σημειώνει ο Γιόαχιμ Τσέζαρ-Πρέλερ, ένας άλλος Γερμανός δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί 140 ανθρώπους που έχουν καταθέσει αντίστοιχες προσφυγές.
Από τα 129 εκατ. εμβόλια που χορηγήθηκαν στη Γερμανία, το επιστημονικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich έλαβε 338.857 καταγγελίες για ύποπτες παρενέργειες, ανάμεσά τους 54.879 σοβαρές περιπτώσεις.
Το εργαστήριο της BioNTech εξηγεί ότι, σε αυτό το στάδιο, «στις περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί δεν έχει αποδειχθεί καμία αιτιακή σχέση μεταξύ των προβλημάτων υγείας που περιγράφονται και του εμβολιασμού». Η εταιρεία διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι «αναλαμβάνει τις ευθύνες της» και «εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με προσοχή, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες».
Η ιατρική κοινότητα στη Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την εμφάνιση παρενεργειών μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, με κάποια νοσοκομεία να έχουν δημιουργήσει ειδικά ιατρεία.
Η νομική οδός προκειμένου να καθοριστεί η αιτιακή σχέση μεταξύ των εμβολίων και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι είναι «ένας μακρύς δρόμος γεμάτος εμπόδια», παραδέχεται ο Τσέζαρ-Πρέλερ. Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, οι παρασκευαστές φαρμάκων ή εμβολίων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν αποζημίωση για τυχόν παρενέργειες, αν «η ιατρική επιστήμη» αποδείξει ότι τα σκευάσματά τους προκαλούν δυσανάλογη βλάβη σε σχέση με τα οφέλη τους ή αν οι πληροφορίες στη συσκευασία είναι λανθασμένες.
Κατά συνέπεια, οι παρενέργειες θα πρέπει να είναι αρκετά «σοβαρές» για να ληφθούν υπ’ όψιν, εξηγεί ο Ανατόλ Ντούτα, καθηγητής Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ