Αρχική / Επικαιρότητα / 29 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

29 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Υπολογίζεται ότι πλήττει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και συνήθως εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικιών 20-35 ετών. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ανατρέποντας τα πάντα στη ζωή του πάσχοντα. Ο πολύς κόσμος αγνοεί το γεγονός ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, μια αλήθεια που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών. Η κοινωνική στιγματοποίηση και η συνεπακόλουθη ψυχολογική πίεση προσθέτουν επιπλέον εμπόδια στην ήδη δύσκολη πορεία που καλούνται να διανύσουν οι πάσχοντες.

Η ψωρίαση ΔΕΝ μεταδίδεται, και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να… μεταδίδεται από όλους!

Επιμέλεια Θεόδουλος Παπαβασιλείου

“Η πρόοδος της ελληνικής κοινωνίας στην ενημέρωση, καθώς και στην εξοικείωση με την εικόνα της νόσου, που από κοινού θα οδηγήσουν στην αποστιγματοποίηση των ασθενών με ψωρίαση, είναι πολύ μικρή. Πολύ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με συνανθρώπους μας που “κάνουν ένα βήμα πίσω” στην εικόνα της ψωρίασης. Ειδικότερα σε μία μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα, με υψηλές θερμοκρασίες, η ενδυμασία μας καθιστά συχνά τις δερματικές βλάβες εμφανείς”. Με αυτά τα λόγια, η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», κα Τίνα Κουκοπούλου, δίνει μια πρώτη εικόνα για την καθημερινότητα των ασθενών στη σύγχρονη Ελλάδα.

“Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η άγνοια για το γεγονός ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και, για τον λόγο αυτόν, τονίζουμε με κάθε ευκαιρία τη μη μεταδοτικότητα της νόσου. Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής στη χώρα μας είναι αυτό της σύγχυσης της ψωρίασης με την ψώρα. Δυστυχώς, το ευρύ κοινό δεν γνωρίζει ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές νόσους. Επειδή τα δύο ονόματα έχουν κοινή ρίζα, η παρανόηση είναι συνηθισμένη και, έτσι, οι ασθενείς στην Ελλάδα έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη πρόβλημα, λόγω του ονόματος της νόσου”, συμπληρώνει.

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, μη μεταδοτική νόσος, που προσβάλλει κατά κύριο λόγο το δέρμα, αλλά έχει ταυτόχρονα προεκτάσεις και πέρα από αυτό. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η συχνότητα εμφάνισης της ψωρίασης στις διάφορες χώρες κυμαίνεται από 0,51% έως 11,43% για τους ενήλικες και από 0 έως 1,37% στα παιδιά, ενώ οι πάσχοντες αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια διεθνώς. Στη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών με ψωρίαση υπολογίζεται περίπου στις 200.000.

Το 2014, τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναγνώρισαν την ψωρίαση ως σοβαρό μη μεταδιδόμενο νόσημα (NCD). Η απόφαση ανέδειξε ότι πολλά άτομα σε όλον τον κόσμο υποφέρουν αχρείαστα από την ψωρίαση, λόγω λανθασμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης, ακατάλληλων θεραπευτικών επιλογών και ανεπαρκούς πρόσβασης στην περίθαλψη, καθώς και λόγω της κοινωνικής στιγματοποίησης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΠOY, oι δυσκολίες που συνεπάγεται η συγκεκριμένη πολύπλοκη, αλλά και κοινή νόσος, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν, με βελτίωση της πρόσβασης στην έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία της ψωρίασης. (www.epidermia.gr).

Ας δούμε την ψωρίαση αλλιώς…

“Ψωρίαση; Δες το Αλλιώς. Σχεδίασε τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις”. Μία πρόσφατη πρωτοβουλία της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma και της διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας Celgene International Sàrl ενεργοποίησε εκατοντάδες Έλληνες, οι οποίοι μετέφεραν το μήνυμα πως η ψωρίαση ΔΕΝ μεταδίδεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια των ειδικών.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, δημιουργήθηκε και η ιστοσελίδα www.destoallios.gr, μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την ψωρίαση και να δημιουργήσουν το δικό τους μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη μη μεταδοτικότητά της μέσω ειδικής εφαρμογής.

Ψωρίαση: Συµβουλές για τις εξάρσεις του χειµώνα

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερµατολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), ο χειµώνας προκαλεί εξάρσεις της ψωρίασης στο 80% των ασθενών. Οι ειδικοί της ΕΔΑΕ δίνουν κάποιες βασικές συμβουλές προς τους ασθενείς, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν τις συνέπειες των χειμερινών εξάρσεων.

  • Εντατική ενυδάτωση. Να διατηρείτε το δέρµα σας καλά ενυδατωµένο, για να καταπραΰνετε την ερυθρότητα και τον κνησµό και να µειώνονται οι πλάκες. Όσο πιο παχύρρευστη και λιπαρή είναι η κρέµα ή η αλοιφή που θα χρησιµοποιείτε, τόσο καλύτερα θα “παγιδεύει” την υγρασία στο δέρµα. Να χρησιµοποιείτε ενυδατικά καθαριστικά για να κάνετε µπάνιο και να πλένετε τα χέρια σας, και να αλείφεστε ύστερα µε ενυδατική κρέµα. Την περιποίηση αυτή χρειάζεστε ακόµα κι αν το δέρµα σας δεν έχει πλάκες. Για τα ακριβή προϊόντα που χρειάζεστε, συµβουλευτείτε τον δερµατολόγο σας.
  • Χλιαρό ντους. Το πολύ ζεστό νερό (πάνω από 38 βαθµούς Κελσίου) ξηραίνει το δέρµα. Φροντίστε, λοιπόν, να κάνετε µπάνιο και να πλένεστε µε χλιαρό νερό. Να αποφεύγετε τα αφρόλουτρα, ιδιαίτερα τα παρατεταµένα (πάνω από 10 λεπτά), διότι αφαιρούν υγρασία από το δέρµα. Αµέσως µόλις βγείτε από την µπανιέρα πρέπει να αλείψετε το δέρµα σας µε άφθονη ενυδατική κρέµα, ενόσω είναι ακόµα το δέρµα σας νωπό.
  • Προσοχή στη θερµοκρασία και την υγρασία στο σπίτι. Ιδανικά η θερµοκρασία στο σπίτι σας πρέπει να είναι 23-24 βαθµοί Κελσίου και η υγρασία πρέπει να κυµαίνεται µεταξύ 30% και 50%. Προµηθευτείτε ένα θερµόµετρο τοίχου µε ένδειξη και για την υγρασία. Αν µειωθεί πολύ η υγρασία, τοποθετήστε δοχεία µε νερό δίπλα σε πηγές θερµότητας (π.χ. καλοριφέρ, τζάκι), για να εξατµίζεται και να την αυξάνει. Ειδάλλως προμηθευθείτε έναν υγραντήρα.
  • Μαλακά ρούχα. Το κρύο και ο αέρας µπορεί να ερεθίσουν το δέρµα και να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης και της ψωριασικής αρθρίτιδας. Φροντίστε να ντύνεστε πάντοτε µε µαλακά ρούχα. Εκτός σπιτιού µην ξεχνάτε το κασκόλ, το καπέλο και τα γάντια. Να ντύνεστε σε στοιβάδες (πολλά ρούχα το ένα πάνω απ’ το άλλο), για να µπορείτε να τις αφαιρείτε και να µην ιδρώνετε (η εφίδρωση µπορεί να επιδεινώσει την ψωρίαση). Να προτιµάτε τα βαµβακερά και µεταξωτά υφάσµατα από τα µάλλινα, τα denim και τα άλλα τραχιά υφάσµατα που µπορεί να ερεθίσουν το δέρµα.
  • Άφθονο νερό. Χειµώνα-καλοκαίρι πρέπει να πίνετε τόσο νερό, όσο χρειάζεστε για να έχουν τα ούρα σας αχνό κίτρινο χρώµα. Αν είναι πολύ κίτρινα ή σκούρα, είστε αφυδατωµένοι και αυτό µπορεί να εντείνει την ψωρίαση.
  • Έλεγχος του στρες. Η περίοδος των γιορτών είναι η πιο στρεσογόνος εποχή του χρόνου και το στρες είναι εκλυτικός παράγοντας ψωρίασης. Αφιερώστε καθηµερινά χρόνο για να χαλαρώνετε. Σε αυτό µπορεί να σας βοηθήσει πολύ η καθηµερινή άσκηση, όπως το περπάτηµα, ιδιαίτερα σε υπαίθριους χώρους.
  • Προσεγµένη διατροφή. Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή µπορεί να ωφελήσει σηµαντικά. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση κυρίως άφθονων ψαριών, φρούτων, λαχανικών και η χρήση ως κύριου λίπους του ελαιολάδου µπορεί να καταπραΰνει τα συµπτώµατα των ασθενών µε ψωρίαση. Να αποφεύγετε το πολύ αλκοόλ (όχι πάνω από 1-2 ποτά την ηµέρα), ιδίως αν παίρνετε φάρµακα για την ψωρίαση, διότι υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης. Αν έχετε περιττά κιλά, προσπαθήστε να τα χάσετε µε συνδυασµό υγιεινής διατροφής και άσκησης, διότι στα λιποκύτταρα βρίσκονται πολλές από τις ουσίες (λ.χ. κυτταροκίνες, TNF-α) που εµπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου.
  • Προσαρµογή της θεραπείας. Τον χειµώνα, κατά κανόνα, γίνεται πιο συχνή, εντατική ή ισχυρή η φαρµακευτική αγωγή. Αντιθέτως, το καλοκαίρι οι ασθενείς µπορεί να είναι καλά χρησιµοποιώντας µόνο τοπικές θεραπείες (κρέµες). Αν βλέπετε την ψωρίασή σας να επιδεινώνεται, συµβουλευτείτε τον δερµατολόγο σας.
  • Έλεγχος της συννοσηρότητας. Για λόγους που ακόµα δεν έχουν αποσαφηνιστεί, η ψωρίαση σχετίζεται µε αυξηµένη συχνότητα νοσηµάτων των πνευµόνων, της καρδιάς, των νεφρών, του ήπατος και άλλων οργάνων (π.χ. αυξηµένη χοληστερόλη, υπέρταση, καρδιοπάθεια, χρόνια πνευµονοπάθεια, διαβήτη, πεπτικό έλκος, νεφροπάθεια κ.λπ.). Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δύο στους τρεις ασθενείς έχουν ταυτοχρόνως δύο ή περισσότερες άλλες παθήσεις, ιδίως µετά την ηλικία των 60 ετών. Εποµένως, φροντίστε να κάνετε τακτικό τσεκάπ.

[Πηγή: περιοδικό “Plan Be”, τ. 29 – Οκτώβριος 2018]

Check Also

Ψωρίαση: Ο σημαντικός ρόλος της άσκησης

Αμφίδρομη είναι η σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ψωρίασης. Η νόσος επηρεάζει τον …