Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Όλα όσα ειπώθηκαν τη 2η ημέρα

11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Όλα όσα ειπώθηκαν τη 2η ημέρα

Η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κήρυξε την έναρξη της δεύτερης ημέρας, καλώντας στη σκηνή τον συντονιστή της 3ης ενότητας κ. Δημήτρη Κοντοπίδη και τους συμμετέχοντες του πρώτου Στρογγυλού Τραπεζιού.

3η Ενότητα | ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ και ΧΡΟΝΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Το τραπέζι συντόνισε ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Β’ Αντιπρόεδρος  Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Αφού αναφέρθηκε στην πρόοδο που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια με την άυλη συνταγογράφηση και το εμβόλιο, ο κ. Κοντοπίδης τόνισε την ανάγκη να προβεί η πολιτεία σε ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης δικλείδων ασφαλείας για την προστασία των δεδομένων των ασθενών.

Ο κ.Κώστας Χαμπίδης, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι η άυλη συνταγογράφηση έχει καταστεί η πιο διαδεδομένη ψηφιακή υπηρεσία στην Ελλάδα και ότι τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 22 για τη διασύνδεση των νοσοκομείων με την ΙΔΙΚΑ για την  ηλεκτρονική πρόσβαση σε αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο να κυκλοφορούν οι ασθενείς με τις σακούλες με τις εξετάσεις. Τόνισε ότι τα δεδομένα ανήκουν στους πολίτες και όχι στα συστήματα και τις διοικητικές μονάδες και ανέφερε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και άλλες μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν συνεπάγεται αναγκαία εξειδικευμένο εξοπλισμό και ικανότητες, με παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που λειτουργεί με ένα απλό sms.

Η καΕλπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, αναφέρθηκε στο ψηφιακό άλμα των τελευταίων ετών, την ανάπτυξη μητρώων ασθενών, στο σχεδιασμό των οποίων συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ασθενών καθώς αυτό θα διασφαλίσει τη λειτουργικότητα τους. Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων ώστε να ενημερώνονται αυτόματα τα μητρώα ασθενών και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος. Ανέφερε ότι οι προσβάσεις στα συστήματα καταγράφονται και έτσι ο πολίτης μπορεί να δει ποιος έχει δει τα δεδομένα του. Έκανε λόγο για νέα εργαλεία στην διασυνοριακή περίθαλψη που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2023, όπως η ανταλλαγή συνοπτικού ιστορικού ασθενούς και η δυνατότητα εκτέλεσης συνταγής σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στόχος τέλος είναι ο σχεδιασμός δράσεων εκπαίδευσης των πολιτών και να καταστούν τα συστήματα όσο το δυνατόν πιο φιλικά προς το χρήστη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος Σ.τ.Ε και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τόνισε επίσης ότι τα Προσωπικά Δεδομένα ανήκουν στον πολίτη, ο οποίος έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι επεξεργασία υφίστανται αυτά, τη διόρθωση τους και υπό ορισμένες προϋποθέσεις τη διαγραφή τους. Αναφέρθηκε στο πλαίσιο της επεξεργασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υγείας υπό το πρίσμα του ΓΚΠΔ από επιστήμονες υγείας που δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο. Τέλος τόνισε ότι η νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν στέκεται εμπόδιο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και προβλέπει σχετικές διαδικασίες όπως η εκτίμηση αντικτύπου.

Ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην τεχνολογία των ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, έκανε λόγο για μεγάλη διαθεσιμότητα θεραπειών που θα πρέπει να εξεταστεί πως θα ενσωματωθούν στον ηλεκτρονικό φάκελο, αναφέρθηκε σε σχετικές επαφές του Συνδέσμου με τα υπουργεία υγείας και ψηφιακής μεταρρύθμισης και τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα της ύπαρξης ενός συστήματος αποζημίωσης υπηρεσιών τεχνολογίας της υγείας.

Ο κ. Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) αναφέρθηκε στα ανοιχτά δεδομένα τα οποία αποτελούν τον χρυσό και το πετρέλαιο της 4ηςβιομηχανικής επανάστασης, στην ανάγκη σχεδιασμού ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων στην πολιτική της υγείας. Τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα μοντέλο συμμετοχικού σχεδιασμού με την βοήθεια των open data και ότι ο ασθενής με πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην χάραξη πολιτικών, ενώ η χρήση τεχνολογιών ανωνυμοποίησης διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και συμβάλει στην απελευθέρωση του καινοτομικού δυναμικού των δεδομένων. Τέλος αναφέρθηκε στη διαλειτουργικότητα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε όχι βήματα αλλά άλματα για να τρέξουμε μαζί με την Ευρώπη στις εξελίξεις.

Η κα Βασιλική Μαράκα, Μέλος Δ.Σ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρος Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας , αναφέρθηκε με τη σειρά της στα μεγάλα βήματα που έχουν συντελεστεί, τόνισε τη σημασία της τηλεϊατρικής και την ανάγκη επέκτασης της. Ανέφερε ότι οι ασθενείς απαιτούν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που τους αφορούν και τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τους ασθενείς που δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής και να συμμετέχουν στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός.

4η Ενότητα | Η ΣΧΕΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

1ο ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ | ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Το τραπέζι συντόνισε ο κ. Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”

Η κα Μαρία Γαζούλη, Καθηγήτρια Βιολογίας – Νανοϊατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, μέλος Δ.Σ ΕΟΦ, τόνισε πως η ψηφιακή εποχή δημιουργεί ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις κλινικές μελέτες. Σε αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά η τεχνητή νοημοσύνη που θα συνδυάζει τα δεδομένα των ασθενών, πάντοτε με ορίζοντα ένα ασθενοκεντικό σχεδιασμό. Θα πρέπει να συνδυαστούν τα Real World Data, η εκπαίδευση των ασθενών αλλά και των επαγγελματιών υγείας.

Ο κ. Δημήτριος Φιλίππου, Πρόεδρος ΕΟΦ, Επίκουρος Καθηγητής Ανατομίας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι η πανδημία ανέδειξε την αξία των κλινικών μελετών και ανέκτησε την εμπιστοσύνη των χρονίων ασθενών και των πολιτών εν γένει στην καινοτομία και την κλινική πρακτική. Στη συνέχεια τόνισε το προστιθέμενο όφελος στη ζωή των χρονίων ασθενών εφόσον συμμετάσχουν σε κλινική έρευνα, καθώς πέραν της πρόσβασης στην καινοτομία, έχουν πρόσβαση σε υψηλών προδιαγραφών παροχές υπηρεσιών υγείας. Τέλος υπογράμμισε τη σημασία ένταξης της κουλτούρας των κλινικών μελετών στα εκπαιδευτικά προγράμματα των θετικών επιστημών, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας σταθερής ανθρωποκεντρικής και συνάμα ασθενοκεντρικής προσέγγισης της κλινικής πρακτικής από τους μελλοντικούς υγειονομικούς λειτουργούς.

Η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας “ΡευΜΑζην”, λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε την καίρια αλλαγή στη ζωή των χρονίων ασθενών σήμερα, συγκρίνοντας το πεδίο της κλινικής πρακτικής των προηγούμενων ετών όπου οι ασθενείς δεν συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία των κλινικών μελετών καθώς ούτε στο σχεδιασμό αυτών. Στη συνέχεια επισήμανε την αναγκαιότητα εγγραμματοσύνης του γενικού πληθυσμού καθώς και των χρονίων ασθενών για την προστιθέμενη αξία των κλινικών μελετών. Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της μνημόνευσε την πρωτοβουλία της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών για τη δημιουργία Ακαδημίας Κλινικών Μελετών, τη συμμετοχή της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στην Επιτροπή Δεοντολογίας των Κλινικών Μελετών καθώς και στην νέα, αντίστοιχη ομάδα εργασίας του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Κέντρου Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Προϊστάμενος Διεύθυνσης Βελτίωσης της Ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας – Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε., Γ.Γ. Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, στην εισήγηση του αναφέρθηκε και εκείνος με τη σειρά στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ενιαίας ασθενοκεντρικής κουλτούρας στον σχεδιασμό και στην πρακτική των κλινικών μελετών. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προαναφερθείσα πρωτοβουλία της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, στην οποία συμμετέχουν άνω των πενήντα ιατρών από όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο στρογγυλό τραπέζι ολοκληρώθηκε με τη διάλεξη του κ.Νίκου Πολύζου, Καθηγητή Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Δ.Π.Θ, στην οποία παρουσίασε ευρήματα δύο σημαντικών νέων ερευνών με θέμα “Προκλήσεις και Προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου αποτελεσματικής διαχείρισης και χρηματοδότησης των φαρμάκων. (Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε την έρευνα).

Β. ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ | Η ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Το τραπέζι συντόνισε ο κ. Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”.

Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας παρουσίασε ευρήματα έρευνας για την αξιολόγηση του ρόλου των εκπροσώπων των ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας στην Ελλάδα με έμφαση στη διαδικασία αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ).Τα ευρήματα της έρευνας απετέλεσαν την βάση της συζήτησης που ακολούθησε. (Πατήστε ΕΔΩ για να βρείτε την παρουσίαση).

Ο κ. Δημήτρης Αθανασίου, Πρόεδρος Ένωσης Σπάνιων Ασθενών Ελλάδας & Μέλος ΔΣ Ένωσης Ασθενών Ελλάδας λαμβάνοντας το λόγο, και σε συνέχεια της παρουσίασης των ευρημάτων του κ. Σουλιώτη, εστίασε με τη σειρά του στην ανάγκη εγγραματοσύνης των ασθενών προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας, αναφέροντας αντίστοιχα παραδείγματα από τον ΕΜΑ και το EPF. Αναφέροντας ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι καίρια σε θέματα ΑΤΥ, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ύπαρξης expert ασθενών στην Κοινότητα που με τη σειρά τους θα εκπαιδεύουν τους υπόλοιπους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ένα μονοπάτι συμμετοχικότητας.

Η κα Φλώρα Μπακοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης & Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης παρουσίασε συνοπτικά το έργο, το ρόλο και τα κριτήρια αξιολόγησης της επιτροπής αξιολόγησης. Στη συνέχεια μνημόνευσε το κύκλο εργασιών της επιτροπής και το έργο που έχει φέρει εις πέρας αξιολογώντας θετικά καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες έχουν αλλάξει τη ζωή των χρονίων ασθενών. Τέλος ενημέρωσε το κοινό για την αναμενόμενη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για την διαδικασία αξιολόγησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων στην Ελλάδα στην οποία θα συμμετέχουν patients experts για πρώτη φορά δίνοντας μία νέα τάση δημοκρατίας στη διαδικασία αξιολόγησης.

Η κα Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, Πρόεδρος Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων πήρε στη συνέχεια τον λόγο αναφερόμενη στο δύσκολο έργο της επιτροπής διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να μείνει κανένας ασθενής χωρίς θεραπεία και να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος να εγκρίνονται εγκαίρως οι νέες καινοτόμες θεραπείες με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη. Τέλος επισήμανε την έλλειψη εγχώριων πραγματικών δεδομένων που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Επιτροπή και την αξία της συμμετοχής των εκπρόσωπων των ασθενών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ λαμβάνοντας τον λόγο τόνισε τη σημασία ενός κεντρικού σχεδιασμού αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης με μακρόβιο χαρακτήρα, με ένα σύστημα Επιτροπών που θα απαρτίζονται από μόνιμα στελέχη και με καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Στη συνέχεια επισήμανε με τη σειρά του την αξία της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, καθώς οι καινοτόμες θεραπείες αλλάζουν τη ζωή των ασθενών.

Ο κ. Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΠΕΦ έλαβε στη συνέχεια τον λόγο και επισήμανε την έλλειψη δεδομένων υγείας, όπως τα μητρώα ασθενών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ορθολογική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση των φαρμάκων. Τέλος αναφέρθηκε στην αξία της συμμόρφωσης της θεραπείας και την ανάγκη λήψης αναδιορθωτικών μέτρων.

Ο κ. Γιώργος Τουσίμης, Αντιπρόεδρος PhRMA Innovation Forum (PIF) στο λόγο του αναφέρθηκε στην κάλυψη ανεκπλήρωτων ιατρικών αναγκών μέσω των καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες επιφέρουν ευεργετικές συνέπειες στη ποιότητα ζωής των χρονίων ασθενών, μειώνουν τα ποσοστά νοσηλείας των ασθενών και εξοικονομούν πόρους στο σύστημα υγείας. Τόνισε ότι πλέον οι υποχρεωτικές επιστροφές υπερβαίνουν τα 2,5 δις, ενώ ταυτόχρονα 7 στα 10 καινοτόμες θεραπείες παρέχονται δωρεάν.

Ο κ. Γιάννης Σωτηρίου, Διευθύνων Σύμβουλος ΙΦΕΤ συμφωνώντας με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας βάσης πραγματικών δεδομένων, καθώς υπάρχει σημαντική έλλειψη εγχωρίων δεδομένων υγείας. Αναφερόμενος στο έργο του ΙΦΕΤ υπογράμμισε την αξία της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην υγεία και την ευελιξία του οργανισμού στην είσοδο καινοτόμων θεραπειών στην χώρα και στην ζωή των ασθενών.

Ο κ. Αθανάσιος Π. Βοζίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας», αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της Κοινωνίας των Πολιτών στον τομέα της Υγείας και πώς η αρχή της διαφάνειας δημιουργεί τη δέουσα αξιοπιστία σε επίπεδο συνεργασίας και συνηγορίας.

5η ΕΝΟΤΗΤΑ | ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΡΩΤΟΥΝ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΠΑΝΤΑ

Το τελευταίο Στρογγυλό Τραπέζι του Συνεδρίου συντόνισε η κα Τζίνα Μοσχολιού, Δημοσιογράφος.

Παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας παρουσιάστηκε σε παραγωγή Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και σε σκηνοθεσία κ. Στέφανου Σιταρά, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα την καθημερινότητα των χρονίων ασθενών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πλοήγησή τους στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα.

Μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ ΕΔΩ.

Η κα Μίνα Γκάγκα, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, επαινώντας το ντοκιμαντέρ, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός Συστήματος Υγείας που θα παρέχει γρήγορη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και ανθρώπινο χαρακτήρα για τον ασθενή, αναφερόμενη και στο επικείμενο Σχέδιο Νόμου που όπως τόνισε θα δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός, πρ. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, επαινώντας το ντοκιμαντέρ, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός Συστήματος Υγείας από τη σκοπιά του ασθενούς, με καλύτερα εκπαιδευμένα στελέχη και χρηματοδότηση όταν το ΑΕΠ της Ελλάδας για την Υγεία απέχει 2 σε σύγκριση με το μέσο όρο των Ευρωπαικών χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού Δημοσίου Συστήματος Υγείας, στο οποίο ο Ιδιωτικός Τομέας θα δρα επικουρικά.

Ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, επαινώντας το ντοκιμαντέρ, τόνισε την ανάγκη άμεσης αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, το οποίο υπάρχει για να εξυπηρετεί δωρεάν τον κάθε πολίτη. Εστίασε στις άμεσες αλλαγές και στην ΠΦΥ, ιδίως σε τομείς όπως η στελέχωση, η χρηματοδότηση και η αναβάθμιση εξοπλισμού και δομών, αναφερόμενος εξίσου στην επικουρική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Η κα Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου, Τομεάρχης Υγείας Ελληνικής Λύσης, συγκινημένη από το ντοκιμαντέρ, ως και η ίδια φροντιστής χρονίου ασθενούς, έδωσε τα συγχαρητήριά της. Αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις του Συστήματος στην επαρχία και τις ακριτικές περιοχές, υπογραμμίζοντας τη μαζική φυγή επαγγελματιών υγείας στο εξωτερικό ελλείψει κινήτρων. Τέλος, ανέφερε τη σωστή κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η επικείμενη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ.

Ο κ. Κώστας Σπίγγος, Τομεάρχης Υγείας ΜΕΡΑ 25, επαινώντας το ντοκιμαντέρ, αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση θνησιμότητας του πληθυσμού εκτός πανδημίας COVID – 19, κυρίως λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στα χειρουργεία και στη μη έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζοντας επίσης την εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και ένεκα συνθηκών εργασίας.

Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας συμφώνησαν άπαντες στο ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ και κυρίως στον αναγκαίο ασθενοκεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος θα πρέπει εφεξής να τον διέπει.

Ακολούθησε παραγωγικός διάλογος ερωταπαντήσεων με τους ασθενείς, ο οποίος ολοκλήρωσε τον κύκλο εργασιών του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών.

Η μαγνητοσκόπηση της ημέρας είναι διαθέσιμη στη σελίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας στο YouTube.

Check Also

11o Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Όσα ειπώθηκαν την πρώτη ημέρα εργασιών

Ο Πρόεδρος του European Patients’ Forum, κ. Marco Grecoτόνισε ότι το όραμα του European Patients Forum …