Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / ΕΣΥ / Συνάντηση ΠΙΣ με Ανδρέα Ξανθό και Σταμάτη Βαρδαρό για την ΠΦΥ

Συνάντηση ΠΙΣ με Ανδρέα Ξανθό και Σταμάτη Βαρδαρό για την ΠΦΥ

Τις παρατηρήσεις του επί του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) έθεσε στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, κ. Σταμάτη Βαρδαρό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 3 Μαΐου 2017.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, στην αρχή της τοποθέτησής του, ζήτησε το Νομοσχέδιο που θα προωθηθεί στη Βουλή να είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης με όλους τους Υγειονομικούς και Κοινωνικούς Φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους χρήστες υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να τυγχάνει ευρείας αποδοχής και να λαμβάνει υπ’ όψιν τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και τις ανάγκες της κοινωνίας, παρέχοντας ιατρικές υπηρεσίες με κανόνες επιστημονικής προσέγγισης, ηθικής και δεοντολογίας.

Ως προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση ΠΦΥ ο ΠΙΣ έθεσε τον ολοκληρωμένο υγειονομικό χάρτη υπηρεσιών και αναγκών, την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, την ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, την αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και την ιατρική λειτουργία μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα.

Θεωρήθηκε εκ των ων ουκ άνευ ένας εθνικός σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της ΠΦΥ, θητείας 5 ετών, με εκτελεστικά όργανα τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τον ΕΟΠΥΥ. Συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός ιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός (υπηρετών στις δημόσιες δομές), είτε ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός ιατρός (γενικής ιατρικής, παθολόγος, παιδίατρος) πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη.

Ο ΠΙΣ εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος με τον οικογενειακό ιατρό ως gatekeeper, καθώς και με την παραχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας (προληπτικές εξετάσεις από φαρμακοποιούς και συνταγογράφηση από μαίες).

Η αμοιβή του οικογενειακού ιατρού ως δημοσίου λειτουργού θα είναι μισθός του ΕΣΥ, ενώ του ιδιώτη ιατρού κατά πράξη και περίπτωση, αλλά και με πρόσθετο bonus, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θα έχει. 

Οι προτάσεις του ΠΙΣ περιλαμβάνουν:

  • Στελέχωση των δημόσιων δομών με ιατρούς βασικών ειδικοτήτων και λοιπό ιατρικό προσωπικό.
  • Λειτουργία των Αστικών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα έχουν όλες τις ειδικότητες και θα εφημερεύουν επί 24ώρου βάσεως.
  • Δημιουργία ανεξάρτητων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία θα αποσυμφορήσουν τα Νοσοκομεία.
  • Μη αποδοχή κανενός παραπεμπτικού στα Νοσοκομεία, αν δεν έρχεται από δημόσια δομή ή πάροχο υγείας του ιδιωτικού τομέα.
  • Αξιοποίηση των ιατρών ειδικοτήτων, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ – όσοι το επιθυμούν, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
  • Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, με ιδιαίτερη σημασία στις νησιωτικές-ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
  • Ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υγείας με τη δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, ώστε να μην υπάρχει προκλητή ζήτηση.

Αύξηση των δαπανών

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η δημιουργία ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προϋποθέτει αύξηση των δημόσιων δαπανών, από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 6%, που είναι το όριο ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας.

Η δε χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ που φτάνει σήμερα, μετά την αύξηση της παρακράτησης των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο 0,6% του ΑΕΠ (326 εκατ. κρατική επιχορήγηση και 700 εκατ. περίπου από τις εισφορές), πρέπει να αυξηθεί στο 1% του ΑΕΠ, προκειμένου να μιλάμε για ΠΦΥ που θα παρέχει φροντίδα σε κάθε πολίτη.

Check Also

Γεωργιάδης για υπόθεση Καλλιάνου: «Η πιο καταφανής απόδειξη ότι στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών»

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο θέμα των καταγγελιών του βουλευτή κ. Καλλιάνου σχετικά …