Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Πρόληψη: Κι όμως κινείται!

Πρόληψη: Κι όμως κινείται!

Ένα από τα πιο θετικά βήματα που γίνονται το τελευταίο διάστημα, ίσως το πιο θετικό για την ώρα, στο κομμάτι της δημόσιας υγείας, είναι αυτό το δειλό, αλλά ουσιαστικό, “ξύπνημα” της πρόληψης. Όπως φάνηκε από την πρόσφατη παρουσίαση που έκαναν ο Θάνος Πλεύρης και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τα προγράμματα για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα συνεχιστούν συντονισμένα και στοχευμένα.

Η σημασία της πρόληψης είναι παραγκωνισμένη στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια. Περιοριζόταν σε κάποια σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση παθήσεων που έβγαιναν για να… βγουν, και κάποιες αποσπασματικές ενέργειες ενημέρωσης που, επίσης, γίνονταν για να γίνουν. Μέχρι εκεί.

Σύμφωνα με έρευνες, το 75% των θανάτων στην Ελλάδα οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα και στον καρκίνο. Κατά τη διετία 2018-2020, δε, μία στις τέσσερις γυναίκες δεν είχε κάνει testpap, μία στις δύο γυναίκες άνω των 40 ετών δεν είχε κάνει μαστογραφία και μόνο ένα στα 10 άτομα άνω των 50 ετών είχε κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις για έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι αριθμοί είναι σημαντικοί, γιατί πολλές σοβαρές και θανατηφόρες παθήσεις, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τώρα κάτι αλλάζει. Ήδη “τρέχει” το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού: Μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί γύρω στις 60.000 μαστογραφίες, εκ των οποίων πάνω από 3.000 είχαν ευρήματα. Επιπλέον, ξεκίνησε το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και έπονται τα προγράμματα για τα καρδιαγγειακά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καιρός ήταν να πάρουμε μπρος. Να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά να καλλιεργούμε αυτή την κουλτούρα της πρόληψης, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ως λαός πάντα είμαστε της τελευταίας στιγμής. Ακόμη και στα θέματα της υγείας. Αν δεν φτάσουμε στο «αμήν», δεν πάμε στον γιατρό, δεν προσέχουμε τον εαυτό μας. Κι όταν φτάσουμε στο «αμήν», στριμωχνόμαστε σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο πανικοβλημένοι, και βιώνουμε στο πετσί μας τα υπόλοιπα προβλήματα του τομέα Υγείας, που έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις προσωπικού, με τις υποδομές, τις αναμονές και άλλα πολλά.

Η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, ο προσωπικός γιατρός που πρέπει να λειτουργήσει σωστά, και τα προγράμματα πρόληψης που μπήκαν σε μία ροή, είναι μια πολύ καλή αρχή για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.

Tου Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Μη επεμβατικές μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου στον καρκίνο παχέος εντέρου: Σύγχρονες μοριακές τεχνικές

Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί το τρίτο συχνότερο νεόπλασμα στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την …