Οι επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 δημιούργησαν νέα δεδομένα στην καθημερινότητα όλων, αναδιαμορφώνοντας και το επιχειρείν σε ένα ευρύτατο φάσμα. Σε αυτό το καινούργιο πλαίσιο, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει ψηφιακές εκδηλώσεις ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας, με τίτλο “ΑmchamGR Digital Talks & Events”, στις οποίες συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κοινότητας, θέτοντας στο επίκεντρο του διαλόγου το σύνολο σχεδόν των κλάδων του επιχειρείν, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η άμυνα και η ασφάλεια, ο τουρισμός, η ενέργεια, το εμπόριο, οι διεθνείς σχέσεις, η οικονομία, η τεχνολογία, η εταιρική διακυβέρνηση, η γυναικεία επιχειρηματικότητα, η δικαιοσύνη.
«Το Επιμελητήριο, συνεχίζοντας τον δυναμικό και αποτελεσματικό παρεμβατικό του ρόλο προς όφελος των μελών του και της επιχειρηματικότητας γενικότερα, ανοίγει τον κύκλο των ψηφιακών συζητήσεων, μέσα από τις οποίες στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης, με σκοπό τη συζήτηση προτεινόμενων λύσεων και συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του COVID-19», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος.
Η πρώτη ψηφιακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου. Συντονιστής ήταν ο καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Ιωάννης Μπολέτης. Στη συζήτηση συμμετείχαν: ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας, Σύριζα Ανδρέας Ξανθός, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Mάκης Παπαταξιάρχης, ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Μάνης, Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Ανάργυρος Μαριόλης και ο πρ. Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία στον ΠΟΥ Ευρώπης – Επισκέπτης καθηγητής Imperial College, London, Άγης Τσουρός.
O Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις, όπως ο Οργανισμός Ποιότητας Υγείας αποτελεί κομβικό κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης. Ειδικότερα: «Κομβικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πιστεύουμε στη δημιουργία δικτύων, μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα έρθει που έχει να κάνει με δίκτυα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα κέντρα υγείας, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των δήμων, τους γιατρούς του δημοσίου και τους ιδιώτες». Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τις εταιρείες του χώρου να έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν, ενώ όπως δήλωσε το ποσό που θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για επενδύσεις στο ιατροφαρμακοτεχνολογικό τομέα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι η κοινωνική και πολιτική συναίνεση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωση των πολιτών και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, ενώ αναγνωρίστηκε η μεγάλη αξία του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του. Μιλώντας για τις νέες προκλήσεις που υπάρχουν δήλωσε ότι: «Πρέπει να συμφωνήσουμε στο πολιτικό σύστημα με τους κοινωνικούς φορείς ότι η υγεία πρέπει είναι πέραν της λιτότητας και πέραν των νόμων της αγοράς». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε ένα νέο σύστημα υγείας, το οποίο να μπορέσει να ανταποκριθεί με πιο αξιόπιστο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο στις νέες ανάγκες που έχουν αναδειχθεί».
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Mάκης Παπαταξιάρχης, υποστήριξε ότι έχουν γίνει βήματα στην ψηφιοποίηση, αλλά χρειάζεται να ακολουθήσουν και άλλα. Δήλωσε, δε, ότι πρέπει να συζητήσουμε την αλλαγή της χωροταξίας του δημόσιου υγειονομικού τομέα, γιατί χρειαζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική και μια αλλαγή της παραδοσιακής ρητορικής. Ο κ. Παπαταξιάρχης τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου σύγχρονου εθνικού συστήματος υγείας και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για καινοτομία, ανέδειξε την αξία της καινοτομίας».
Ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Μάνης, Υπεύθυνος Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, Ανάργυρος Μαριόλης, δήλωσε σχετικά με την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας ότι «χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα διασυνδέεται λειτουργικά, οργανωτικά, οριζόντια και κάθετα, με προεξάρχοντα τον οικογενειακό γιατρό , ο οποίος αποτελεί και τον βηματοδότη αυτού του δικτύου υγείας».
Ο πρ. Διευθυντής Πολιτικής Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία στον ΠΟΥ Ευρώπης – επισκέπτης καθηγητής του Imperial College, London, Άγης Τσουρός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «χρειαζόμαστε την επένδυση στη δημόσια υγεία γιατί η δημόσια υγεία είναι η άμυνα της χώρας».