Ψήφος στο ΕΣΥ

Αν ψάχνουμε για μεγάλα έργα που θα αλλάξουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο, πέραν των αναπτυξιακών – επενδυτικών, που θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν ζεστό χρήμα, το μεγαλύτερο έργο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Εθνικό Σύστημα Ασθενείας» χαρακτηρίζεται εδώ και πολλά χρόνια, γίγαντας με πήλινα πόδια και άλλα πολλά, αλλά σημασία δεν έχουν οι έξυπνες φράσεις και παρομοιώσεις που αποδίδονται σε αυτό, αλλά η άμεση και έμμεση αναγνώριση των προβλημάτων του από όλους, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν θέλουμε, λοιπόν, να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερα, πρέπει να επενδύσουμε στην Υγεία και σε ένα ΕΣΥ που να μας παρέχει τις υπηρεσίες και την ασφάλεια που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι.

Προβλήματα του συστήματος που αναδεικνύονται κατά καιρούς λόγω επικαιρότητας, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τις ελλείψεις σε παιδιατρικές ΜΕΘ, δεν είναι προβλήματα που προέκυψαν τη δεδομένη στιγμή. Τα περισσότερα είναι χρόνια, πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα, βαλτώνουν και ταλαιπωρούν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και το εξασθενημένο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα «λίφτινγκ» των δημόσιων υποδομών, κάτι που χρειάζεται επειγόντως, ειδικά στις περιπτώσεις κάποιων νοσοκομείων τα οποία είναι τόσο παραμελημένα, σχεδόν ξεχασμένα, που νομίζεις ότι θα πέσουν οι τοίχοι να σε πλακώσουν. Ωστόσο, όσο και αν η εικόνα μετράει, οι πιο ουσιαστικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ, αφορούν στην ενίσχυσή του με προσωπικό. Αυτό, εκτός από προσλήψεις, σημαίνει και τον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής και να μην παρατηρείται το παράδοξο των πολλών μεν, υπολειτουργουσών δε, δομών σε μικρές αποστάσεις.

Το γραφείο παραπόνων στα νοσοκομεία, που επανεκκινεί η κυβέρνηση, είναι σημαντικό, γιατί οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να απευθυνθούν κάπου όταν ταλαιπωρούνται. Μεγαλύτερη σημασία, όμως, έχει τα παράπονα αυτά να «πιάνουν τόπο». Να υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις και επίλυση προβλημάτων. Πάνω-κάτω όλοι γνωρίζουμε τι θα αναφέρουν οι πολίτες: «δεν μ’ έχει δει ακόμη γιατρός», «ο δικός μου άνθρωπος είναι σε ράντζο», «η αναμονή για χειρουργείο είναι τεράστια» κ.λπ..

Από τη στιγμή, λοιπόν, που γνωρίζουμε τα βασικά προβλήματα, ας ξεκινήσουμε από εκεί, κι ας επενδύσουμε ουσιαστικά στο κομμάτι αυτό.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Ολομέλεια ΠΙΣ: Αναποτελεσματικές οι «μεταρρυθμίσεις», αρνητική η προοπτική του ΕΣΥ

Η Ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ και των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων, η οποία συνεκλήθη …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.