Τη νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, η οποία αποτελούσε ένα όνειρο τριών δεκαετιών για το ΑΧΕΠΑ, εγκαινίασε το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντάς τη «μονάδα-πρότυπο για την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων».
«Αισθάνομαι διπλά χαρούμενος, όχι τόσο ως υπουργός αλλά ως ασθενής, διότι το πρόβλημα στη χώρα μας παραμένει ο αυξημένος αριθμός των νοσοκομειακών λοιμώξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η συγκεκριμένη Μονάδα θα βοηθήσει στη μείωσή τους. «Με τέτοιες δράσεις βάζουμε ένα λιθαράκι ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη μέρα, που θα πρέπει να είναι ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με την υλικοτεχνική υποδομή και το προσωπικό που τού αξίζει, προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες».
Αναφερόμενος στην ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Ήδη, αυτή τη στιγμή, πέρα από το επικουρικό προσωπικό που είχε ενισχυθεί όλο αυτό το διάστημα με 12.000 θέσεις, 2000 θέσεις μόνιμων ιατρών, παράλληλα τρέχουν οι προκηρύξεις που είναι να βγουν για 4000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 910 θέσεις λοιπού προσωπικού και θα υπάρξουν και προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό». Όπως τόνισε, με την αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα έχουν όλο τον σχεδιασμό, ώστε να δοθούν όσες θέσεις χρειάζονται για να είναι άρτια στελεχωμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σχετικά με τα όσα δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος περί 120 διασωληνωμένων που παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ στο σύστημα φαίνεται ότι υπάρχουν 40 κενές κλίνες, ο κ. Πλεύρης σχολίασε ότι «τα ελεεινά ψεύδη θα παίρνουν τις απαντήσεις τους».
«Ο κ. Γιαννάκος, αφ’ ενός, άκουσα ότι αναιρεί το θέμα για τις VIP κλίνες που είπε. Πράγματι υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, πράγματι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ και αναγκάζονται να βρίσκονται είτε σε χειρουργικά κρεβάτια είτε σε ΜΑΦ, να διασωληνώνονται με όλους τους ιατρικούς κανόνες και την τεχνολογική υποδομή εκτός κλινών ΜΕΘ, περιμένοντας να βρεθούν στους χώρους. Όμως καταγγελία ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, (διότι αυτοί είναι κατά βάση που βρίσκονται στα νοσοκομεία), ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ που έχει την πλατφόρμα, έχουν ένα σύστημα, όπως το λέει, να επιλέγουν ποιοι θα μπαίνουν σε κλίνες ΜΕΘ και ποιοι θα βρίσκονται πίσω, και να κρατάνε και νέες κλίνες ΜΕΘ, με συγχωρείτε, αυτά δεν μπορεί να τα λέει άνθρωπος, ο οποίος δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι προσβολή για όλους τους συναδέλφους του…».
Ως προς το αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα για τις ημέρες των εορτών, σημείωσε ότι με τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί αυξήθηκαν κατά πολύ οι εμβολιασμοί, και ότι 90.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν κάνει την πρώτη δόση. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Η φιλοσοφία μας θα μείνει η ίδια, τα μέτρα θα αφορούν τους ανθρώπους που δεν εμβολιάζονται. Θεωρούμε ότι αυτά είναι επαρκή. Οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί βάσει της πανδημίας θα παρθεί, αλλά σε αυτή τη λογική: περιορισμός δραστηριότητας ανεμβολίαστων, όχι περιορισμός δραστηριότητας εμβολιασμένων».
Τέλος, ως προς τις αντιδράσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι, σέβεται μεν τη μάχη που έκαναν στην πρώτη φάση της πανδημίας, ωστόσο οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα Νοσοκομεία, εάν δεν εμβολιαστούν. «Έχουμε επιλέξει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες. Εμείς δεν πιστεύουμε στην προαιρετική υποχρεωτικότητα που αναφέρει η αντιπολίτευση… Όποιος δεν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να γυρίσει. Τους καλούμε να εμβολιαστούν, να γυρίσουν στις θέσεις στις οποίες ανήκουν, να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους…».