Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Σ. Τσιόδρας: Οι κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν στην πανδημία, και ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη

Σ. Τσιόδρας: Οι κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν στην πανδημία, και ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη

Ο κίνδυνος για νέες πανδημίες αυξάνει, γι’ αυτό και είναι επείγουσα η ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα και βιώσιμα συστήματα επιτήρησης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της COVID-19: «Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν, και ο κόσμος έχασε σιγά – σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε…».

Πρόσθεσε, δε, ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα κρούσματα της COVID-19, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο ως προς την αντιμετώπισή της. Όπως σχολίασε, είναι ορατός ο τρόπος με τον οποίο θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό. Επιπλέον, πρέπει να επενδύσουμε σε νέες μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και κάνοντας την ανασκόπηση για να δούμε τι κάναμε λάθος.

Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι πρόκειται για «μια απλή γριπούλα», ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η COVID-19 έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την γρίπη Η1Ν1 του 2009. Σημείωσε, δε, ότι η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας για θάνατο από covid-19. Είναι πάνω από 1000 φορές ο κίνδυνος θανάτου σε έναν άνθρωπο πάνω από 80 ετών από έναν 18χρονο, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η πανδημία covid-19 πηγαίνει προς μία μικρή αύξηση, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα, τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε: «Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλίες και τις ΜΕΘ.

Ταυτόχρονα, επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. 99% αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ιός Β4,Β5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον 4 διαφορετικές μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που κερδίζουν momentum. Θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα; Εμείς έχουμε τα όπλα να το αντιμετωπίσουμε;». Η απάντηση του καθηγητή είναι «ναι», αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση.

«Πού είναι η επιδημία των θανάτων από τα εμβόλια, μετά από 12,7 δισ. δόσεις εμβολίων;», αναρωτήθηκε ο καθηγητής, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους, λέγοντας ότι πρόκειται για λανθασμένη λογική.

Η 4η δόση αποδεικνύεται ότι έχει μεγάλο όφελος, ειδικά στους άνω των 60 ετών, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, υπογραμμίζοντας ότι δεδομένα πάρα πολλών επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός μας προστατεύουν.

Ανέφερε, μάλιστα, ανάλυση Αμερικανών ερευνητών, βάσει της οποίας η 4η δόση εμβολίου θα γλιτώσει περίπου 90.000 ζωές και θα υπάρχει και οικονομικό όφελος από τις νοσηλίες.

Δυστυχώς, μόνο το 15% των άνω των 60 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με 4η δόση. «Έχουμε υιοθετήσει μια αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει, και θα κάνει κακό και στην Ευρώπη και σε όλο τον Δυτικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. «Η επιστήμη εξελίσσεται, και ελπίζουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας κρατάει για ένα χρόνο».

Πάνω από 40.000 σχήματα των νέων θεραπειών έχουν δοθεί στην Ελλάδα σε ασθενείς με covid-19. «Ωστόσο, χθες, μεγάλο όνομα της Ιατρικής σε χώρο μεγάλης μητροπολιτικής περιοχής έδωσε λάθος συμβολή, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποιεί τη θεραπεία Ο ασθενής ήταν 83 ετών», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας: «Φυσικά είπα να συνταγογραφηθεί το φάρμακο και, φυσικά, να το λάβει όσο πιο γρήγορα γίνεται ο ασθενής».

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση του πληθυσμού, στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην κοινωνική υπευθυνότητα και στον εθελοντισμό. «Πρέπει να βοηθήσετε τον πολίτη να περάσει αυτή την γέφυρα της αμφισβήτησης με εντιμότητα και ειλικρίνεια».

Check Also

Φάρμακο μπορεί να προλάβει τη νόσηση από COVID-19 σε άτομα που εκτέθηκαν στον ιό

Διεθνής κλινική δοκιμή εντόπισε φάρμακο που μπορεί να προλάβει τη νόσηση με συμπτωματική Covid-19 σε …