Αρχική / Επικαιρότητα / Σταθεροποιητικές οι τάσεις του ιϊκού φορτίου στα αστικά λύματα – Μετά από δύο εβδομάδες αναμένεται πτώση

Σταθεροποιητικές οι τάσεις του ιϊκού φορτίου στα αστικά λύματα – Μετά από δύο εβδομάδες αναμένεται πτώση

Οι αναλύσεις στα λύματα για τον κορονοϊό δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι φτάσαμε στην κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος.

«Ελπίζουμε ότι (η διασπορά του ιού) θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για ακόμη μία – δύο εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια σταδιακή πτώση», σχολίασε, προσθέτοντας ωστόσο ότι στις περισσότερες πόλεις έχουμε ακόμα αυξητικές τάσεις, με μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα να παρατηρούνται στη Θεσσαλία και τη Θράκη. Όπως παρατήρησε ο ίδιος, και πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε έξαρση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Τέλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον 5, υπογράμμισε ότι αυτή διαφεύγει της φυσικής ανοσίας που έχουμε αποκτήσει με τους εμβολιασμούς ή με τη νόσηση, επομένως «με την έναρξη της κινητικότητας των ανθρώπων την τουριστική περίοδο και τη μη λήψη προστατευτικών μέτρων, έγινε η διάδοση του ιού».

Check Also

JAMA: Παγκόσμια αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 – Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την JN.1

Σε άρθρο του JAMA που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024, παρουσιάζονται τα μέχρι σήμερα δεδομένα …