Η ΠΟΕΔΗΝ εξέδωσε ανακοίνωση περί ανεπάρκειας κλινών ΜΕΘ, με αφορμή το γεγονός ότι την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου, δύο διασηλωμένα περιστατικά διεκομίσθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο από το Νοσοκομείο Κορίνθου, παραμένοντας εκτός ΜΕΘ για αρκετές ώρες που ήταν κρίσιμες για τη ζωή τους. Τελικά, για το ένα περιστατικό βρέθηκε κρεβάτι στο Λάτσειο και για το άλλο στο ΚΑΤ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:
«Κατά μέσο όρο, 50 περιστατικά παραμένουν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Διασωληνωμένοι επί ημέρες σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας…
Στη χώρα μας λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ, αντί 3.000 που θα έπρεπε να λειτουργούν. Για 6 εκατ. πληθυσμό στην Αττική και τις γύρω περιοχές, ενώ στα νησιά λειτουργούν 224 αντί τριπλάσιου τουλάχιστον αριθμού. Το προσωπικό λιγοστεύει, αφού δεν γίνονται προσλήψεις και έχουμε μόνο αποχωρήσεις γι’ αυτό αντί να ανοίγουν, κλείνουν κρεβάτια ΜΕΘ.
Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η ΜΕΘ 8 κλινών λειτουργεί πια με 7 κλίνες, λόγω έλλειψης προσωπικού. 100 κλίνες ΜΕΘ έτοιμες εξοπλισμένες είναι κλειστές, λόγω αδυναμίας στελέχωσης. Η λύση δεν είναι η ενοικίαση από τον ιδιωτικό τομέα κλινών ΜΕΘ, που λόγω επιτακτικών αναγκών καθίσταται αναγκαία αυτή τη στιγμή, αν και κοστίζει ακριβά στο δημόσιο. Δεν είναι λύση, γιατί και τα προηγούμενα χρόνια ενοικιάζονταν, αλλά στην πράξη απεδείχθη ότι δεν έδιναν παρά ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ. Τις κρατάνε για δική τους χρήση.
Το κόστος ενοικίασης είναι πολύ μεγάλο. Για τις 81 ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, το κράτος θα πληρώνει μέσω ΕΟΠΠΥ για τον κάθε ασθενή από την 1η έως την 3η ημέρα 800 ευρώ/ημέρα, από την 4η ημέρα έως την 15η 550 ευρώ/ημέρα και από την 16η ημέρα και μετά, 400 ευρώ/ημέρα.
Εάν χρησιμοποιηθούν οι 81 κλίνες ΜΕΘ, το κράτος για κάθε χρόνο θα πληρώνει πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Όσα για να προσληφθούν 1500 υπάλληλοι μόνιμοι, που θα άνοιγαν τις 100 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των Νοσοκομείων και θα περίσσευαν οι μισοί για άλλες ανάγκες των Νοσοκομείων. Η πρόβα συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα στοιχίζει ακριβά.
Τώρα το Υπουργείο Υγείας τρέχει και δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες σε ΜΕΘ, λόγω και του κοροναϊού. Αντί, όμως, να ακολουθήσει την ορθολογική διαδικασία και να προσλάβει προσωπικό, άρχισαν να μετακινούν νοσηλευτές με τρίμηνες μετακινήσεις από Νοσοκομεία που έχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, προς Νοσοκομεία που έχουν κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
Για να ανοίξει η ΜΑΦ του ΚΑΤ, 7 κλινών, που είναι όρος της δωρεάς του Ιδρύματος Λάτση… μετακινούν 10 Νοσηλευτές (με τρίμηνη μετακίνηση) στο ΚΑΤ. Τρίμηνες μετακινήσεις Νοσηλευτών από Νοσοκομεία με σημαντικές ελλείψεις γίνονται επίσης και προς άλλα Νοσοκομεία που έχουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ (ΓΟΝΚ κ.α.). Φεύγει υπερ-απαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό από τα Νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ κ.α. αποδυναμώνοντας περαιτέρω τη λειτουργία τους.
Δεν θα λυθεί το πρόβλημα των κλειστών ΜΕΘ με τις τρίμηνες μετακινήσεις που ανακυκλώνει το πρόβλημα, αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Όταν τελειώσει το τρίμηνο θα ξανακλείσουν οι ΜΕΘ;
Πού είναι οι προσλήψεις προσωπικού; Εν όψει υγειονομικής κρίσης, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί ήδη μέτρα…».