Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: «Το νέο μοντέλο είναι αυτό της συνύπαρξης με τον ιό και των στοχευμένων μέτρων»

Πλεύρης: «Το νέο μοντέλο είναι αυτό της συνύπαρξης με τον ιό και των στοχευμένων μέτρων»

«Η αύξηση των κρουσμάτων ήταν κάτι αναμενόμενο. Είναι ένα κύμα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες που πήραμε μια σειρά από μέτρα, και αυτή είναι απάντηση σε όσους λένε ότι καταργούμε μέτρα ή αναστέλλουμε μέτρα λόγω του τουρισμού. Το νέο μοντέλο είναι αυτό της συνύπαρξης με τον ιό και των πιο στοχευμένων μέτρων, κυρίως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι οι σκληροί δείκτες είναι αρκετά πιο χαμηλά από το σημείο που θα οδηγούσε σε πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ωστόσο, όπως σχολίασε, παρακολουθούνται οι νοσηλείες που υπάρχουν σε απλές κλίνες, οι οποίες είναι αναμενόμενο να αυξηθούν. «Δεν θεωρούμε ότι, τουλάχιστον μέσα στο θέρος, θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπό αυτήν την έννοια, δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή, εάν πιεστεί το σύστημα, ειδικά προς τους φθινοπωρινούς μήνες, να πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Σχετικά με τις αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Πλεύρης είπε πως η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα έχει κάνει τις προτάσεις της και έχουν περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας προκειμένου να τεθούν στη διαβούλευση.

Αναφερόμενος στη συνεργατική στάση που πρέπει να επιδείξει η Αυτοδιοίκηση για τη στελέχωση των μονάδων στα νησιά, ο κ. Πλεύρης είπε: «Στη Μήλο καταφέραμε να βρούμε ορθοπεδικό για να πάει στο νησί. Για την προσωρινή στέγασή του, έγιναν από τον πρόεδρο του Κέντρου Υγείας κάποιες παρεμβάσεις και του έγινε μήνυση και πέρασε αυτόφωρο! Και τώρα ο γιατρός λέει ότι, εάν δεν βρω που να μείνω, θα φύγω… Για να έχουν τα νησιά μας γιατρούς, θα πρέπει να βοηθούν οι δημοτικές αρχές και δεν λέμε να δώσουν χώρο, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε μια τροποποίηση στο υπάρχον περιφερειακό ιατρείο. Καθώς τέτοιες λογικές, όπως έγιναν Μήλο δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε».

Απαντώντας, δε, στην κριτική ότι η κυβέρνηση φέρνει κάθε τρεις μήνες νομοσχέδιο για παράταση των μέτρων, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει για να μην υπάρχει μια γενική εξουσιοδότηση στον Υπουργό που θα κάνει τις παρατάσεις, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να γίνεται μέσα στο Κοινοβούλιο συζήτηση και για την αναγκαιότητα της παράτασης των ρυθμίσεων, αλλά και λογοδοσία και αποτίμηση.

Ως προς τις αναστολές εργασίας, ο Υπουργός είπε ότι θα τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, το νομοθετικό πλαίσιο, έχουν δοθεί δυνατότητες αναστολής και τον Σεπτέμβριο όλα αυτά θα επανεξεταστούν. Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να έχουν παραταθεί.

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …