Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Σήμερα οι υπογραφές των τεχνικών δελτίων για προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου μήτρας και καρδιαγγειακών παθήσεων

Πλεύρης: Σήμερα οι υπογραφές των τεχνικών δελτίων για προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου μήτρας και καρδιαγγειακών παθήσεων

Για τη μέχρι στιγμής πορεία του θεσμού του «Προσωπικού Γιατρού», για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αλλά τα όσα έχει «δείξει» μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Πιο συγκεκριμένα:

 • Περί Προσωπικού Γιατρού
  Βρισκόμαστε σε περίπου 4,6 εκατ. εγγραφές, με 3.333 γιατρούς να έχουν μπει στο σύστημα, 1.100.000 δωρεάν ραντεβού να έχουν γίνει. Αυτά έχουν συμβεί μέσα σε 3 μήνες. Οι ηλικίες άνω των 60 σε ποσοστό σχεδόν 70% έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Υπάρχει πρόβλημα κυρίως στο λεκανοπέδιο αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα. Οι γιατροί είναι σε μια διστακτικότητα σε ένα βαθμό, καθώς η επαφή με το κράτος, όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, δημιουργεί και μια δυσπιστία. Ο θεσμός λειτουργεί τρεις μήνες μόνο.
  Η προηγούμενη προσπάθεια που έγινε από τον κύριο Ξανθό σε 4 χρόνια είχε αποτέλεσμα 1.500.000 πολίτες και 700, 800 γιατρούς. Άρα ο θεσμός μπαίνει σε ράγες.
  Και είναι βέβαιο ότι αυτό χρειάζεται χρόνο, αλλά είναι πολύ σημαντικό, και εκεί συμφωνούν όλα τα κόμματα, ότι η παρουσία ενός δωρεάν γιατρού έχει μεγάλη σημασία. 
 • Περί προστίμων
  Μέσα στον Νοέμβριο θα υπάρξει σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί. Θα έχουμε το εξής: για όποιον έχει εμβολιαστεί (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα εμβολιαστούν μέχρι την ψήφιση του νόμου), θα διαγράφεται το πρόστιμό του και, αν το έχει πληρώσει, θα υπάρχει διαδικασία ή συμψηφισμού ή επιστροφής
 • Περί ανεμβολίαστων υγειονομικών
  Ας κάνουν μια αρχή οι ίδιοι να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Από επιλογή δεν βρίσκονται στη δουλειά. Το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει ότι η αναστολή είναι συνταγματική, αλλά πρέπει να επανεξετάζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
  Θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών. Το μέτρο ισχύει μέχρι τις 31/12, μέχρι τότε θα υπάρχει και απόφαση. 
 • Περί προληπτικών εξετάσεων
  Από το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του Προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», 2411 γυναίκες βρέθηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι 2411 γυναίκες θα αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους με ήπιο τρόπο.
  Σήμερα υπογράφω τα τεχνικά δελτία για προληπτικές εξετάσεις παχέος εντέρου, τραχήλου της μήτρας και καρδιαγγειακές παθήσεις.
  Το πρόγραμμα αφορά ηλικίες 50-69 και αφορά στην πρώτη φάση που αποστέλλονται sms. Και επειδή δεν μπορεί μαζικά να εξεταστούν όλοι, δεν υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες στις δομές, σταδιακά θα γίνει σε όλο τον πληθυσμό. 

Check Also

Θετική η απάντηση της Πολιτείας για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω της Επιτροπής για το Clawback που δημιούργησε, έδωσε δυνατότητα στους …