Αρχική / Επικαιρότητα / Πλεύρης: «Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ, ετοίμασε ένα ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης»

Πλεύρης: «Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ, ετοίμασε ένα ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα επίσημα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Dr Hans Henri Kluge, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προχωρούν στην έναρξη του νέου, πανευρωπαϊκού προγράμματος του Κέντρου για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων. Η παιδική ηλικία και η εφηβεία αποτελούν κρίσιμα στάδια της ζωής για την ψυχική υγεία, καθώς αυτή την περίοδο σημειώνεται ταχεία ανάπτυξη του ανθρώπου.

Δυστυχώς, η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ έχει υποστεί σημαντική πίεση τα τελευταία χρόνια. Αρχικά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και τώρα λόγω των εκατομμύρια παιδιών που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε στην ομιλία του: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τη συλλογική μας υγεία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και για την ευρωπαϊκή περιφέρεια γενικότερα. Με υπερηφάνεια μπορώ να σταθώ ενώπιόν σας, στα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα. Και είναι τιμή για την Ελλάδα να είναι η χώρα που φιλοξενεί αυτό το γραφείο.

Καθώς αναρρώνουμε από την πανδημία COVID-19, βρισκόμαστε σε μια θέση απαράμιλλης ευκαιρίας. Αυτή είναι η ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τη μελλοντική ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μας. Η μεγαλύτερη αρετή μας είναι η υγεία μας. Και είμαι περήφανος που βλέπω ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας τοποθετείται στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Τα ποιοτικά συστήματα υγείας απαιτούν κριτήρια και κατευθυντήριες γραμμές. Και αυτός είναι ο λόγος που χαίρομαι που η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη και να φιλοξενήσει ένα γραφείο έτοιμο να ξεκινήσει μια τόσο κρίσιμη αποστολή.

Το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο που η υποστήριξη της χώρας γίνεται απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση μελλοντικών κρίσεων. Και μία από αυτές τις κρίσεις σχετίζεται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας. Εδώ πρέπει να προσθέσω πόσο περήφανος είμαι που όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός μας κ. Μητσοτάκης στον Περιφερειάρχη μας Δρ. Kluge, καταφέραμε τώρα να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να κάνω μια σημαντική ανακοίνωση. Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, ετοίμασε ένα νέο, ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών. Και, μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και υπό την τεχνική ηγεσία του ΠΟΥ, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου που θα οδηγήσει σε μια Εθνική Υπηρεσία Υγείας κατάλληλη για τον 21ο αιώνα».

Με τη σειρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε: «Οι κύριοι στόχοι των δράσεων του ΠΟΥ είναι η καθολική υγειονομική κάλυψη για όλους, παράλληλα με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Αυτά και ακόμη περισσότερα είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας. Θέλουμε όχι απλώς να είναι βιώσιμο το σύστημα, αλλά να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ.

Η εγκατάσταση του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, ήταν μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα και στηρίζουμε τη λειτουργία αυτού του γραφείου για όλη την Ευρώπη. Θέλουμε ποιότητα στη φροντίδα υγείας που και αξιολογείται, και ελέγχεται συχνά, με προτυποποιημένες διαδικασίες. Έτσι, οι ασθενείς αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε ένα σύστημα υγείας που καλύπτει κάθε τους ανάγκη και ικανοποιεί κάθε τους προσδοκία. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και οι υγειονομικοί.

Έχουμε δεσμευτεί να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή, για κάθε δομή υγείας, για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Και μέσω του γραφείου της Αθήνας, μπορούμε να το επιτύχουμε σε συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Τέλος, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ανεβαίνοντας στο βήμα, σημείωσε: «Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εγκαινιάζοντας το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα – ένα γραφείο με το οποίο είχα το προνόμιο να συνεργαστώ από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη θέση μου ως Υφυπουργός Υγείας και σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή για την Ευρώπη Hans Kluge και με τον Δρ. Joao Breda, και τον Δρ. Παύλο Θεοδωράκη.

Τα οράματα που έχουμε μοιραστεί και υλοποιούμε αποτελούν απόδειξη της ουσιαστικής αλλαγής που μπορεί να επέλθει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ.

Η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών μας, σε παγκόσμια κλίμακα. Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχει μετατοπίσει την εστίασή μας στη δημιουργία υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Προς αυτό τον στόχο, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία τον Ιούλιο του 2021, η διακήρυξη της οποίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.

Και είμαι υπερήφανη να πω ότι, κατά τη θητεία μου, έχουν συμβεί αξιοσημείωτες αλλαγές στο πεδίο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με τη συνεχή στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την τεχνική καθοδήγηση του ΠΟΥ.

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι έχω παρακολουθήσει το θεωρητικό πλαίσιο για τη δημιουργία αυτού του γραφείου να αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα της σύλληψής του και την άμεση επέκταση των δραστηριοτήτων του για την υποστήριξη άλλων χωρών της περιοχής στο πιο καίριο ζήτημα σήμερα, που είναι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να κάνω μια συμβολική ανακοίνωση παρουσία του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιοποιήσαμε εξαιρετικούς πόρους και προσεκτικό σχεδιασμό για να συντάξουμε ένα νέο σχέδιο δράσης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία σε ολόκληρο το έθνος μας. Το εν λόγω σχέδιο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

Check Also

Συνάντηση Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών …