Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: «Δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν πολιτικές καριέρες πάνω στο Καραμανδάνειο»

Πλεύρης: «Δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν πολιτικές καριέρες πάνω στο Καραμανδάνειο»

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Νικολάου Καραθανασόπουλου, με θέμα: «Τα προβλήματα του παιδιατρικού νοσοκομείου ‘Καραμανδάνειο’ στην Πάτρα».

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Το Καραμανδάνειο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και δεν θα επιτρέψουμε να στηθούν πολιτικές καριέρες πάνω σε αυτό.

Διότι, αυτή τη στιγμή, γίνεται μία εκμετάλλευση της λογικής αγωνίας που έχουν οι γονείς για την περίθαλψη των παιδιών τους και κάποιοι προσπαθούν να διασπείρουν ότι δήθεν προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε το Καραμανδάνειο, με στόχο να το κλείσουμε και να μην υπάρχει παιδιατρική κλινική στον Νομό Αχαΐας.

Όσοι κάνουν τις κινητοποιήσεις να αναλογιστούν και τις ευθύνες τους, γιατί οι ίδιοι ανήκουν και στη Διοίκηση του Καραμανδανείου.

Η Δημοτική Αρχή προεδρεύει του Καραμανδανείου. Δεν είναι κάτι εκτός του Καραμανδανείου. Πάμε λοιπόν να δούμε τι έχει γίνει:

Στο Καραμανδάνειο υπηρετούσαν 4 αναισθησιολόγοι και, στο τέλος του ’21, συνταξιοδοτήθηκαν δύο. Τις άλλες δύο επιπλέον θέσεις, τις είχαμε καλύψει με μετακίνηση, η οποία είχε γίνει και, αντίστοιχα, με προκήρυξη για συνεργασία με ιδιώτη γιατρό.

Αίφνης, όλοι οι αναισθησιολόγοι, είτε αυτοί που υπηρετούσαν, είτε αυτοί που είχαν μετακινηθεί, βρέθηκαν σε αδυναμία εργασίας λόγω αναρρωτικών αδειών. Αυτή ήταν η δυσλειτουργία, η οποία υπήρξε όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Τέσσερις αναισθησιολόγοι δεν μπορούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, διότι είχαν βγει σε αναρρωτική άδεια.

Αυτό το οποίο κάναμε αμέσως ήταν ότι ήρθαμε σε συνεννόηση με την Αθήνα, για να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν στο Καραμανδάνειο. Δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί ότι το σύνολο των αναισθησιολόγων δε θα μπορούσαν να εργαστούν.

Η Αθήνα, για να μην έχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία των δικών της νοσοκομείων και των χειρουργείων, θα μπορούσε να υποστηρίξει σε απόλυτο βαθμό από 17 Ιουνίου και μετά τη στήριξη του Καραμανδανείου. Σε αυτό το διάστημα, ήρθαμε σε συνεννόηση, και αυτή την εβδομάδα καλύπτεται, τη Δευτέρα και την Τρίτη και με ιδιώτη αναισθησιολόγο και με αναισθησιολόγο από τον ιδιωτικό τομέα, που ήρθε και παρέμεινε Δευτέρα, Τρίτη. Αλλά και με την επιστροφή της μίας αναισθησιολόγου από αναρρωτική άδεια, καλύπτεται Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, θα καλυφθεί και η επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, βγήκε η προκήρυξη για το Καραμανδάνειο για δύο θέσεις αναισθησιολόγων, η μία στη θέση του Διευθυντή και η άλλη στη θέση της Επιμελήτριας Α΄. Βγήκε κατά προτεραιότητα διότι είναι στις προκηρύξεις των 700 θέσεων, στις οποίες ήδη γίνεται η κατανομή.

Αλλά ακριβώς επειδή στο Καραμανδάνειο υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα, κατά προτεραιότητα βγήκε αυτή η προκήρυξη. Για την ακρίβεια, βγήκε η εγκριτική πράξη του Υπουργείου Υγείας και τις επόμενες μέρες βγαίνει η προκήρυξη. Άρα, θα καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις για όσο διάστημα χρειαστεί, προφανώς και με τον ιδιώτη που συνεργαζόμαστε. Αλλά και με μετακινήσεις οι οποίες θα γίνουν, και με υποστήριξη, θα λειτουργήσει κανονικά το νοσοκομείο.

Έχουμε αναφέρει ότι, αν χρειαστεί κάτι έκτακτο, θα υπάρξει υποστήριξη του Ρίου. Αλλά η βασική και ξεκάθαρη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του το Καραμανδάνειο και, γι΄ αυτό τον λόγο, πήραμε άμεσα όλες αυτές τις υποθέσεις όταν προέκυψε το πρόβλημα, το οποίο ήταν αιφνιδιαστικό».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε τα εξής:

«Ναι, γίνεται πολιτικό παιχνίδι και γίνεται και από τη Δημοτική Αρχή. Και, με συγχωρείτε, δεν θα μου απαγορεύσετε να κάνω πολιτική κριτική, όταν βλέπω ξαφνικά ότι ο Δήμος πάει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι τέσσερις αναισθησιολόγοι πήραν αναρρωτική άδεια. Πείτε μου, ποιο σύστημα θα μπορούσε να προβλέψει ότι συγχρόνως θα ασθενήσουν όλοι οι αναισθησιολόγοι που υπάρχουν και θα έπρεπε να έχει κάλυψη άλλου αναισθησιολόγου;

Βρεθήκαμε σε αυτό το αιφνιδιαστικό γεγονός που, ναι, οι συγκεκριμένες θέσεις των αναισθησιολόγων ήταν και από μετακινούμενους, δεν σας είπαμε ότι ήταν μόνιμες θέσεις του νοσοκομείου, αλλά τα χειρουργεία όλα γίνονταν κανονικά.

[…] Και ενώ πολλοί πίστευαν ότι αυτή την εβδομάδα δεν θα λειτουργεί το Καραμανδάνειο, προκειμένου να συνεχίσουν να προσπαθούν να έχουν πολιτικά οφέλη, το Καραμανδάνειο λειτουργεί κανονικά.

Από 17 Ιουνίου έχουμε διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του με μεταφορά αναισθησιολόγων χωρίς καμία διαδικασία εντέλλεσθαι. Όλα γίνονται με συζητήσεις από την Αθήνα.

Και στις 6 Ιουνίου δώσαμε την έγκριση κατά προτεραιότητα για το Καραμανδάνειο, ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα βγει συνολικά η προκήρυξη, κατά προτεραιότητα για το Καραμανδάνειο για να γίνει και η κάλυψη αυτών των δύο θέσεων που λέτε.

Και παράλληλα στην προκήρυξη των 700 θα υπάρχει και η θέση του παιδοψυχίατρου, του παιδιάτρου και ορθοπεδικού που έχει ζητήσει το Καραμανδάνειο.

Τώρα βγαίνει του Επιμελητή Α΄ και του Διευθυντή Αναισθησιολογίας. Και σε όλη αυτή τη διάρκεια με τις προκηρύξεις που έχουν βγει, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης θέση Επιμελητή της ψυχιατρικής, ορθοπεδικής, ακτινολογίας, χειρουργικής παίδων, ορθοπεδικής, τραυματολογίας και παιδιατρικής.

Ως προς τα χρήματα, ήδη θα δοθούν γύρω στις 400.000, 393.000, ενώ έχουν δοθεί 217.000 και στον σχεδιασμό που κάνουμε για τον νέο χάρτη υγείας, επειδή οι υποδομές του Καραμανδανείου, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα, λόγω του ότι δραστηριοποιείστε στην περιοχή, είναι αρκετά παλιές. Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που αναμένεται να ανακοινώσουμε για να δούμε πως θα αναβαθμιστεί.

Βλέπετε, λοιπόν, ότι οι παρεμβάσεις δεν είναι πυροσβεστικές, αλλά ουσίας. Αυτοί οι οποίοι καλούν σε κινητοποιήσεις, διότι πιστεύουν ότι το Καραμανδάνειο θα κλείσει και δεν θα λειτουργήσει, θα απογοητευτούν.

Το Καραμανδάνειο είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας και υλοποιούμε αυτά τα οποία λέμε να κάνουμε».

Check Also

Συνάντηση Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου με εκπροσώπους της Ένωσης Ασθενών …