Αρχική / Επικαιρότητα / Πελώνη: «Κοινός στόχος να διασφαλίσουμε μια τουριστική περίοδο καλύτερη από την περσινή»

Πελώνη: «Κοινός στόχος να διασφαλίσουμε μια τουριστική περίοδο καλύτερη από την περσινή»

«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται αλλά παραμένει ευμετάβλητη», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή αλλά αργή αποκλιμάκωση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τοπικές εξάρσεις. Η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά, και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται. Οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι».

Όπως σχολίασε η κα Πελώνη, τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ και κυρίως των εμβολιασμών. Υποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, αλλά και να αποτρέψουμε νέα έξαρση.

«Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρα μας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν γίνει περισσότεροι από 6 εκατομμύρια εμβολιασμοί, και η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα.

Υπενθύμισε, δε, ότι προκειμένου Αρχές, κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν μια πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής, έχει τεθεί σε λειτουργία από την Παρασκευή ένας διαδραστικός χάρτης, στον οποίο θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: ο  7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η εβδομαδιαία τάση.

Ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο.

Μιλώντας ακολούθως για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, η κα Πελώνη επεσήμανε ότι «είναι κοινός στόχος στο διάστημα που διανύουμε, να διασφαλίσουμε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι για όλους και μια καλύτερη τουριστική περίοδο από την περσινή. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει νέα δράση ύψους 420 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επανεκκίνησης τουριστικών δραστηριοτήτων

Έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 300.000 συμπολίτες μας, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου μπορούν να αξιοποιηθούν και οι επιταγές που δεν χρησιμοποιήθηκαν  πέρσι.

Μεγάλης σημασίας, βέβαια, είναι και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ενεργοποιήσει, μαζί με άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid που, από την 1η Ιουλίου, θα αποτελεί ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Σύμφωνα με την κα Πελώνη, αξιολογούνται παράλληλα και αναπροσαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις, αλλά και να προστατεύεται η δημόσια υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, από σήμερα το πρωί εφαρμόζονται τέσσερις νέες ρυθμίσεις:

  • Έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.
  • Επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.
  • Επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Check Also

Έξαρση κοκκύτη: Ήδη 34 κρούσματα στην Ελλάδα το 2024 – Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν …