Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου από το 1990, μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ. τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας συμμετέχοντας και συμβάλλοντας στην παγκόσμια εκστρατεία, με στόχο την προαγωγή της ενεργού και υγιούς γήρανσης. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούν πλέον το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και, σε αντίθεση με το παρελθόν, αποτελούν ένα δυναμικό ποιοτικά και ποσοτικά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η ΕΛΛΟΚ στοχεύει στην υιοθέτηση παρεμβάσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας να είναι αυτόνομα, υγιή και παραγωγικά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Αναγνωρίζοντας ότι η παροχή φροντίδας στα άτομα τρίτης ηλικίας αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία και γνωρίζοντας ότι περίπου το 60% των καρκίνων και το 70% των θανάτων παρατηρούνται σε άτομα άνω των 65 ετών, επισημαίνει την αναγκαιότητα της σύμπραξης της ελληνικής πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων για τη χάραξη μιας στρατηγικής, με στόχο την προώθηση της υγιούς γήρανσης.
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία συμπίπτει με την 30ή επέτειο της θεσμοθέτησής της και σε χρονιά που η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων τρίτης ηλικίας σε ολόκληρο τον κόσμο μοιάζει πιο επείγουσα από ποτέ, με δεδομένη την πανδημία Covid-19. Οι άνθρωποι της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν την πλέον ευάλωτη κατηγορία-στόχο της έξαρσης της επιδημίας του κορονοϊού, ανεξαρτήτως του βιοτικού επιπέδου τους και των συστημάτων υγείας των κρατών στα οποία κατοικούν, με την ανησυχία να είναι διαρκώς αυξανόμενη, δεδομένου ότι δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη μια σίγουρη θεραπεία προς αντιμετώπιση του ιού, ενώ και οι διαδικασίες παραγωγής αποτελεσματικού εμβολίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Με δεδομένο τον αντίκτυπο της δημογραφικής γήρανσης τις προσεχείς δεκαετίες, η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού θα πρέπει να καταστεί στρατηγική προτεραιότητα καθώς, πλην της αύξησης των δαπανών για μια υγιή γήρανση, κάθε κοινωνία κρίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ηλικιωμένους της.