Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), μελέτη δημοσιευμένη στις 19 Μαΐου, στο ιατρικό περιοδικό Otolaryngology – Head and Neck Surgery, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που είχαν υποβληθεί σε διασωλήνωση, είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό διαβήτη και υψηλότερη μέση ηλικία, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν υποστεί διασωλήνωση.
Με βάση τα δεδομένα 486 ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύθηκαν από 1 Μαρτίου έως 8 Απριλίου, βρέθηκε επίσης ότι το ιστορικό διαβήτη, η προχωρημένη ηλικία, το ανδρικό φύλο, η δύσπνοια και ο ρυθμός αναπνοής προβλέπουν την πιθανότητα διασωλήνωσης, μεταξύ των ασθενών με COVID-19. Στη μελέτη διαπιστώθηκε, επίσης, ότι το 55,8% των ασθενών ήταν άνδρες και ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 30,6 kg/m².
Συνολικά, διασωληνώθηκε το 28,4% των ασθενών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, εκ των οποίων το 56,5% τελικά αποδιασωληνώθηκε. Το 15,2% απεβίωσε και το 28,3% παρέμεινε διασωληνωμένο σε διάμεση παρακολούθηση 19,6 ημερών. Σε σύγκριση με τους μη διασωληνωμένους ασθενείς, οι διασωληνωμένοι είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μέση ηλικία (65 έναντι 57 ετών) και υψηλότερο ποσοστό διαβήτη (40,6% έναντι 29,9%).
Τελικά, η ηλικία, το φύλο, ο αναπνευστικός ρυθμός, ο κορεσμός οξυγόνου, η ύπαρξη διαβήτη και η δύσπνοια αναγνωρίστηκαν ως παράγοντες πρόβλεψης της διασωλήνωσης, αλλά μόνο η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχαν ανεξάρτητη συσχέτιση με την αποδιασωλήνωση.