Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Επιστήμη / Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας κατά του καρκίνου του μαστού

Οι τέσσερις σύμμαχοι κάθε γυναίκας κατά του καρκίνου του μαστού

Στη χώρα μας «τρέχει» τους τελευταίους μήνες το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, «Φώφη Γεννηματά», μέσω του οποίου οι γυναίκες 50 έως 69 ετών έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να εξεταστούν, έχοντας κατά νου ότι η πιθανότητα νόσησης μάς αφορά προσωπικά, ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να συμβεί και σε μας. Για καμία γυναίκα δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί μια τέτοια πιθανότητα, πόσω μάλλον να ενεργεί έχοντάς την ως κίνητρο.

Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που αποδεικνύεται ιάσιμη αν διαγνωστεί νωρίς, γι’ αυτό και κάθε γυναίκα είναι καλό να έχει κατά νου τους τέσσερις μεγάλους συμμάχους της προς αυτή την κατεύθυνση:

1. Προσυμπτωματικός έλεγχος

«Ένα πράγμα που πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει συνείδηση κάθε γυναίκας είναι ότι: Από την ηλικία των 40 ετών και πάνω, θα πρέπει να υποβάλλεται, κάθε χρόνο, σε μαστογραφία, σε κάποιες περιπτώσεις και σε υπερηχογράφημα μαστών ή/και μαγνητική μαστών, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως στις περιπτώσεις ύπαρξης βεβαρημένου ιστορικού/γονιδιακής προδιάθεσης. Κάθε φορά που αυτή η φράση γράφεται, λέγεται, προβάλλεται, συζητιέται, τονίζεται, είναι κέρδος για όλες τις γυναίκες.

Φυσικά, μετά την όποια εξέταση, θα πρέπει να γίνει μια σωστή συζήτηση με τον ειδικό ιατρό, την/τον ογκολόγο, κατά προτίμηση σε ένα εξειδικευμένο κέντρο, όπου θα αξιολογηθούν σωστά τα αποτελέσματα της/των εξετάσεων και θα τεθεί η σωστή διάγνωση», επισημαίνει η κ. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, MD, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθύντρια στην Α᾽ Ογκολογική Κλινική του Metropolitan Hospital.

2. Η έγκαιρη διάγνωση

Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει την ανίχνευση της νόσου σε αρχικά στάδιά της, κατά τα οποία την χαρακτηρίζουμε ως «πρώιμη». Τότε μπορούμε να έχουμε ως ζητούμενο την πλήρη ίαση, η οποία, μάλιστα, μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Τα τεράστια ποσοστά επιτυχίας που καταγράφονται δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι εκείνη που οδηγεί σε ίαση και σε πλήρη αντιμετώπιση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

3. Οι καλές συνήθειες

Εξαιρουμένης της κληρονομικότητας, όπου η επιβάρυνση είναι γονιδιακή, αν υιοθετούσαμε κάποιες συνήθειες στη ζωή μας, όπως το να διατηρούμε ένα σωστό βάρος, να τρεφόμαστε υγιεινά, να ασκούμαστε/αθλούμαστε και, ταυτόχρονα, να αποφεύγουμε κάποιες άλλες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, τις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, τότε θα δίναμε στον εαυτό μας πολλές πιθανότητες να αποφύγουμε γενικά τη «συνάντηση» με τη νόσο.

Έχει υπολογιστεί ότι η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής όπως ο παραπάνω, μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά 50% τα νούμερα που αφορούν σε νέες διαγνώσεις καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μελανώματος, του παγκρέατος.

4. Οι νέες θεραπείες

«Κάθε γυναίκα θα πρέπει να ξέρει πως, πέρα από τις επιτυχίες που έχει η αντιμετώπιση της πρώιμης νόσου, έχουμε πλέον στα χέρια μας και συναρπαστικά νέα φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν σε όλα τα στάδια της νόσου. Υπάρχουν πολλές γυναίκες πλέον που έχουν θεραπευθεί από καρκίνο του μαστού που ανιχνεύθηκε σε μεταγενέστερα από τα αρχικά στάδια, καθώς και πολλές γυναίκες που ζουν με καρκίνο του μαστού, έχοντας μια εξαιρετική ποιότητα ζωής.  

Τέλος, αυτό που κάθε γυναίκα πρέπει να ξέρει είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, εμείς οι ιατροί που αντιμετωπίζουμε τη νόσο καθημερινά, θα είμαστε δίπλα της για να αγωνιστούμε μαζί», καταλήγει η κ. Σαριδάκη – Ζώρα.

Check Also

Διπλάσιες οι διαγνώσεις καρκίνου προστάτη σε 15 χρόνια

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς είναι ο συχνότερος καρκίνος …