Αρχική / Επικαιρότητα / Μητσοτάκης: Με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να χτίσουμε τελικά ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας

Μητσοτάκης: Με τον εμβολιασμό θα μπορέσουμε να χτίσουμε τελικά ένα ανθρωποκεντρικό και όχι ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην ημερίδα της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξαγγελία των μέτρων χθες από το Yπουργείο Υγείας και τόνισε ότι τα μέτρα προσαρμόζουν τη ζωή μας στη νέα πραγματικότητα, υπηρετώντας τρεις αρχές:

«Πρώτον, από τη στιγμή που έχουμε στη διάθεσή μας το εμβόλιο, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δεν θα χάσουν τα δικαιώματα τα οποία απέκτησαν ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και της πολιτείας. Και τρίτον, όσοι δεν θωρακίζονται ακόμα με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο, με περισσότερα τεστ, ώστε να προστατεύονται και οι ίδιοι και οι γύρω τους».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μία πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, και επανέλαβε την έκκλησή του για εμβολιασμούς αναφέροντας:

«Θα ζητήσω, λοιπόν, και πάλι απ’ όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας. Για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει, εάν είχαμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού. Για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε, επιτέλους, από αυτήν την περιπέτεια.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μεσομακροπρόθεσμα, να χτίσουμε τελικά ένα ανθρωποκεντρικό, και όχι ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας. Με πρώτο στόχο να μην νοσούν οι πολίτες και να προλαβαίνουν τον κίνδυνο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά και τόνισε την ανάγκη της πρόληψης, επισημαίνοντας ότι η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και ο προσυμπτωματικός έλεγχος στη μετά-Covid εποχή αποκτά μία τραγική επικαιρότητα και επείγοντα χαρακτήρα.

«Ακριβώς γι’ αυτό, όπως ξέρετε, έχει ήδη δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο πήρε το όνομα της Φώφης. Θα αφορά, σε πρώτη φάση, γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών, που θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά για το ραντεβού τους σε διάφορες δομές υγείας κι εκεί θα λειτουργούν παράλληλα και σταθμοί παροχής εξειδικευμένων συμβουλών και υποστήριξης. Από τις αρχές του 2022, άλλωστε, αυξάνονται σημαντικά και οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις τόσο για ογκολογικές, όσο και για καρδιολογικές ασθένειες. Συμπεριλαμβάνουμε σε αυτές και τον διαβήτη και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πρόληψη ο πρωθυπουργός συμπεριέλαβε και τον υγιεινό τρόπο ζωής, αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική για την αύξηση της πρόσβασης ασθενών σε φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας.

«Εντείνουμε τις διαπραγματεύσεις, ώστε να μπορούμε να αναλαμβάνουμε τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις. Αλλά για να μπορούν και οι ασθενείς μας να έχουν πρόσβαση σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα. Ήδη επτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων, μέρος των οποίων αφορούν και τις χρόνιες παθήσεις, έχουν υποδειχθεί από το Υπουργείο για διαπραγμάτευση. Επιπλέον, με τα κίνητρα που δίνουμε με το επενδυτικό clawback… επιβραβεύουμε τις εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και στις κλινικές δοκιμές, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες θεραπείες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα εμβόλια, τονίζοντας ότι «η αξιοπιστία του πομπού όταν μιλάμε για πολιτικές δημόσιας υγείας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και εκεί είναι που χρειαζόμαστε, πρώτα και πάνω από όλα, την αρωγή της επιστημονικής κοινότητας αλλά, και την πολιτική και κομματική ενότητα σε πολιτικές που θεωρώ ότι είναι απολύτως αυτονόητες, απαραίτητες πια, να επιβληθούν στη χώρα μας».

Υπογράμμισε, δε, ότι οι δομές υγείας δεν μπορούν να γίνουν ξανά μονοθεματικές, παραμερίζοντας τις ανάγκες πολιτών που επίσης έχουν σοβαρά προβλήματα, «ούτε όμως και οι τελευταίες να αυξάνονται συνεχώς με περιπτώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί αν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα».

Συζητώντας μετά την εισήγησή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «Δεν θα έχουμε lockdown». Επιπλέον, επεσήμανε ότι «Δεν είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Το σημαντικό είναι να μη βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα, και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων».

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψάχνουμε λύση για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε κάποιες κατηγορίες ασθενών

“Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος …