Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την άμεση ενίσχυση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την ταυτόχρονη ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας που δοκιμάζονται από τις έντονες προσφυγικές ροές των τελευταίων μηνών, στέλνει ειδικά κλιμάκια αποτελούμενα από γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.

Κατά την παραμονή τους στα πέντε νησιά τις επόμενες εβδομάδες, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα συμβάλουν:
– στην επιτάχυνση της εξέτασης της ευαλωτότητας των προσφύγων/μεταναστών των ΚΥΤ
– στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
– στην ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης ευάλωτων ομάδων
– στον εμβολιασμό των προσφύγων-μεταναστών και κυρίως των παιδιών

Επίσης, έπειτα από σχετικές οδηγίες του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, στη Λέρο και αύριο Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, στην Κω, προκειμένου να επισκεφθεί τα ΚΥΤ και τις υγειονομικές δομές των δύο νησιών. Σκοπός είναι η επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης αλλά και ο καλύτερος συντονισμός του προγράμματος «PHILOS II – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, της Υπηρεσίας Ασύλου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΤ. Επιπρόσθετα, θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των δύο Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, καθώς και με τους Δημάρχους των δύο νησιών.

Check Also

Θετική η απάντηση της Πολιτείας για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσω της Επιτροπής για το Clawback που δημιούργησε, έδωσε δυνατότητα στους …