Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Και τώρα τι; Ξαναεμβολιαζόμαστε;

Και τώρα τι; Ξαναεμβολιαζόμαστε;

Αν για κάτι είμαστε σίγουροι σχετικά με την πανδημία, είναι πως για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι. Αυτό είχε καταστεί ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της, μάλιστα, σε συνδυασμό με την έλλειψη δεδομένων και σχετικής βιβλιογραφίας, ήταν τα βασικά εμπόδια στο κομμάτι της διαχείρισής της.

Ακόμη και τώρα που γνωρίζουμε πολλά, περάσαμε πολλά, χτυπήσαμε κόκκινο, φτάσαμε στα όριά μας, κλείσαμε, ανοίξαμε, ξανακλείσαμε, ξανανοίξαμε, εμβολιαστήκαμε και δύο και τρεις και τέσσερις φορές, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι μας περιμένει. Αυτό είναι εμφανές και από την τελευταία ανακοίνωση της Επιτροπής Εμβολιασμών για το άνοιγμα της πλατφόρμας για να εμβολιαστούν όσοι επιθυμούν από τις ηλικίες 30-59.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υποστήριζε ότι η Επιτροπή δεν συζητά άνοιγμα της 4ης δόσης του εμβολίου για τον γενικό πληθυσμό, ενώ παράλληλα έχει ειπωθεί και από την ίδια, αλλά και από τον ίδιο τον Θάνο Πλεύρη, πως από Σεπτέμβριο αναμένουμε τα εξελιγμένα εμβόλια και με βάση την εξέλιξη της πανδημίας θα αποφασιστεί και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο θέμα των εμβολιασμών.

Η έκτακτη ανακοίνωση για το άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες κάτω των 60 προκάλεσε αίσθηση και ερωτηματικά. Κυρίως, γιατί η ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τα οφέλη της 4ης δόσης στις ηλικίες αυτές. Και τώρα τι κάνουμε; Ξαναεμβολιαζόμαστε ή αναμένουμε; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: επιλέγουμε αυτό που θα μας κάνει να νιώσουμε πιο ασφαλείς.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν ραγδαία και ως εκ τούτου, αυξάνονται και οι νοσηλείες. Οι νέες υποπαραλλαγές είναι πιο μεταδοτικές, αλλά σχετικά ήπιες και δεν πιέζουν το ΕΣΥ με βαριές νοσηλείες. Αυστηρή σύσταση για την 4η δόση υπάρχει για τις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, όπου τα δεδομένα δείχνουν αυξημένη προστασία έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει και θα νιώσει πιο ασφαλής κάνοντας την τέταρτη δόση, θα πρέπει το κράτος να του δώσει τη δυνατότητα αυτή. Εξάλλου, με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, δεν τίθεται θέμα εξαναγκασμού και υποχρεωτικότητας.

Είναι θέμα επιλογής. Η τήρηση των μέτρων προστασίας, ωστόσο, θα πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμά μας. Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμη την πολυτέλεια να είμαστε χαλαροί και ανέμελοι.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου «Ασκληπιείο» Βούλας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το νεόδμητο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου …