Κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες σπεύδουν να αυξήσουν την παραγωγή αντιπυρετικών και άλλων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της COVID-19, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε χθες ανησυχία για τον κίνδυνο οι ταξιδιώτες στην επαρχία να εξαπλώσουν τον κορονοϊό, καθώς εκεί οι δομές υγείας είναι απροετοίμαστες για ξεσπάσματα της πανδημίας. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του εν λόγω προέδρου τερμάτισε απότομα την πολιτική «zero COVID», η οποία προστάτευε τους 1,41 δισ. κατοίκους της Κίνας από την πανδημία για τρία χρόνια.
Καθώς τα ταξίδια αυξάνονται την πολυάσχολη περίοδο του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, υπάρχει ενδεχόμενο να πεθαίνουν καθημερινά έως και 36.000 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της βρετανικής εταιρείας Airfinity.
Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι, από την 8η Δεκεμβρίου 2022 έως τη 12η Ιανουαρίου 2023, πέθαναν σε νοσοκομεία σχεδόν 60.000 άνθρωποι εξαιτίας της COVID-19. Με άλλα λόγια, ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας χονδρικά δεκαπλασιάστηκε. Ωστόσο, ακόμη και αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει όσους υπέκυψαν στα σπίτια τους, ενώ υπήρξαν γιατροί που δήλωσαν ότι αποθαρρύνονται να αναφέρουν στα πιστοποιητικά θανάτου ότι αιτία ήταν η COVID. Ειδικοί λένε πως τα επίσημα δεδομένα του Πεκίνου δεν αντανακλούν το πραγματικό μέγεθος της υγειονομικής κρίσης.
«Με βάση τα δημοσιεύματα για τα νοσοκομεία που έχουν κατακλυστεί και για τις μεγάλες ουρές σε γραφεία κηδειών, θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 είναι μεγάλος, μπορεί να ξεπερνά ως ακόμη και τους 600.000», δήλωσε ο Μπεν Κόουλινγκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Παρόλα αυτά, η επαλήθευση του υπολογισμού αυτού με ανεξάρτητο τρόπο είναι αδύνατη.
Το απότομο τέλος της πολιτικής των lockdowns, των μαζικών τεστ και των περιορισμών στις μετακινήσεις προκάλεσε επίσης ελλείψεις φαρμάκων, καθώς πολλοί Κινέζοι έσπευσαν να εξασφαλίσουν σκευάσματα για να αντιμετωπίσουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2.
Για να καλυφθεί η ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση, κινεζικές φαρμακευτικές εταιρείες εντείνουν την παραγωγή τους, σκοπεύοντας να τριπλασιάσουν τις ποσότητες αντιπυρετικών και αντιβηχικών σκευασμάτων που διαθέτουν στην αγορά, αναφέρει σημερινό κινεζικό δημοσίευμα.
Η κινεζική κυβέρνηση βασίζεται στα εμβόλια που παράγονται εγχωρίως, αποφεύγοντας σκευάσματα παραγόμενα στο εξωτερικό, παρότι ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα. Κάποια ξένα φάρμακα για την COVID-19 είναι από δύσκολο ως αδύνατο να βρεθούν στη χώρα.
Ο επίσημος οργανισμός της Κίνας που είναι αρμόδιος για τα φαρμακευτικά προϊόντα δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως θα μειώσει τις τιμές φαρμάκων που συνδέονται με τη θεραπεία της COVID και ότι θα πατάξει τα πλαστά σκευάσματα.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ