Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΙΣΘ: Υπόμνημα στον πρωθυπουργό με προτάσεις και λύσεις για την κατάσταση στην Υγεία

ΙΣΘ: Υπόμνημα στον πρωθυπουργό με προτάσεις και λύσεις για την κατάσταση στην Υγεία

Τα σημαντικότερα προβλήματα στο χώρο της Υγείας έθεσε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Νίτσας, σε σύσκεψη των φορέων της πόλης στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Νίτσας πρότεινε και κατέθεσε υπόμνημα με συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις, ώστε να βελτιωθούν άμεσα οι παρεχόμενες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους πολίτες, αλλά παράλληλα και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών.

Ο κ. Νίτσας μίλησε και με αριθμούς, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στα δέκα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στα δεκαοκτώ ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στα 3.600 ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια για τα 8.700 μέλη του ΙΣΘ. Σημείωσε, ακόμη, ότι οι κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και βελτιώσεις, λόγω παλαιότητας.

Έκανε, δε, λόγο για την πάγια αναγκαιότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο. «Ήδη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αναλάβει την κατασκευή του, χρειάζεται όμως συντονισμός και δημιουργία παράλληλων υποδομών από την πολιτεία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία του», σχολίασε ο κ. Νίτσας.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου καθίσταται προβληματική, καθώς το χρέος του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στο ποσό των 330 εκατ. ευρώ. «Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίζεται ως πρότυπο, και όχι ως “ενόχληση” από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Στη συνέχεια, ο κ. Νίτσας έθιξε το θέμα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία δυσχεραίνει τόσο το εκπαιδευτικό, όσο και το κλινικό έργο τριτοβάθμιου επιπέδου από τις πανεπιστημιακές κλινικές και τα εργαστήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού έγινε το 2008. Η απαγόρευση ιατρικών πράξεων των πανεπιστημιακών σε ιδιωτικά ιδρύματα δημιουργεί συνθήκες ανισότητας συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Ο αριθμός των εισακτέων στην Ιατρική Σχολή θα πρέπει να συμβαδίζει με τη δυνατότητα πλήρους και ολοκληρωμένης εκπαίδευσής της, καθώς και με τις γενικότερες ανάγκες της χώρας σε ιατρικό δυναμικό», σχολίασε ο κ. Νίτσας.

Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ προχώρησε στην ίδρυση Κέντρου Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, γεγονός που, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, αποτελεί μια μοναδική για την Ελλάδα πρωτοβουλία, μια τολμηρή παρέμβαση στον τομέα της Βιοϊατρικής Έρευνας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για επιστήμονες, αλλά και σημαντικότατη ενίσχυση των οικονομικών του ΑΠΘ.

Επιπλέον, ένα από τα θέματα που τόνισε ο κ. Νίτσας υπήρξε και η ανάγκη για στρατηγικό σχεδιασμό προσέλκυσης ασθενών από τη βαλκανική και ευρασιατική ενδοχώρα, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη διαθέτει γεωγραφικά πλεονεκτήματα και υποδομές που παραμένουν αναξιοποίητες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΘ έκανε λόγο για υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τη μετανάστευση χιλιάδων γιατρών στο εξωτερικό, για καλύτερες εργασιακές συνθήκες στο ΕΣΥ και για την άμεση μεταφορά της έδρας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων στην πόλη όπου ξεκίνησαν οι μεταμοσχεύσεις, στη Θεσσαλονίκη. Ζήτησε, δε, να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι αυθαιρεσίες του ΕΟΠΥΥ, και να αποσυρθεί το μέτρο του clawback.

Τέλος, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια κατασπαταλήθηκαν χρήματα των ΕΣΠΑ για τη δημιουργία θνησιγενών και αναποτελεσματικών δομών ΠΦΥ δημοσίου χαρακτήρα (ΤΟΜΥ). Με αυτή την αφορμή, ο πρόεδρος του ΙΣΘ πρότεινε σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να ανοίξουν προγράμματα χρηματοδότησης που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα των γιατρών, ενισχύοντας νέες δράσεις τους (πολυϊατρεία ΠΦΥ, μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σταθμούς προληπτικού ελέγχου, εργαστήρια, καινοτόμες δράσεις υγείας κ.λπ.).

* Φέτος, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με καμπάνια ενημέρωσης, με το #δεν_καπνιΖΩ, το #εμβολιαΖΩ κι άλλες δράσεις πρόληψης, ζωής και υγείας, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ έχει προσκαλέσει ήδη τον πρωθυπουργό στο stand του Συλλόγου στην 84η ΔΕΘ, ώστε να ενισχύσει με την παρουσία του τις προσπάθειες του επιστημονικού κόσμου για βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Check Also

Ποια η σημερινή εικόνα του ΕΣΥ – Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσοκομείων από το 2025

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο, παρουσίασε όλα …